fbpx
Сьогодні
15:08 08 Гру 2022

СБУ знайшла під час перевірок в УПЦ МП паспорти рф, крадені ікони, прапор "новоросії"

Фото: Управління СБ України в Івано-Франківській області / Facebook

У Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях Служба безпеки України завершила контррозвідувальні заходи на об'єктах УПЦ МП.

Про це пише пресслужба СБУ.

Силовики повідомляють, що на території єпархій правоохоронці виявили російські паспорти, прокремлівську літературу, "документи" окупаційних адміністрацій і прапори терористичних організацій "Л/ДНР".

СБУ встановила, що під час захоплення Херсона місцевий архімандрит – настоятель Успенського собору був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів.

За декілька днів до звільнення міста священник у супроводі російських загарбників втік до тимчасово окупованих районів півдня України.

На території собору співробітники СБУ виявили колекцію ікон, викрадених росіянами з будинку почесного консула Литовської Республіки під час окупації Херсона.

У результаті подальшого огляду церковних приміщень знайдено:

  • перепустки, виписані на ім'я "федерального советника военно-гражданской администрации рф",
  • російські паспорти місцевих священників.

При чому вони отримали їх цього року, під час окупації Херсона.

За викритими фактами розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Окрім цього, у Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі на Черкащині, виявлено прапор так званої "новоросії" та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів.

А на території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і Скиту у Житомирській області викрито колишніх кримінальників, які підтримують зв'язок з абонентами РФ. Наразі ці контакти перевіряє СБУ.

У ще одному монастирі Житомирщини виявили особу, яка з 2020 року перебуває у загальнодержавному розшуку як безвісти зникла.

Під час огляду приміщень Свято-Миколаївського Милецького монастиря знайдено тексти молитов за країну-агресора та російські "підручники", в яких вихваляють кремлівський режим.

Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

"Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України", зазначили у СБУ.

Довідка

1 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

В останні тижні СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП. Вони пов'язані з пропагандою "русского міра" у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.

Зокрема, перевірки проводили у Житомирській, Рівненській, Закарпатській областях та інших областях.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: