fbpx
Сьогодні
09:20 08 Гру 2022

441 вбивство цивільних в Україні російськими окупантами задокументувала ООН

English version here

ООН оприлюднила доповідь, спираючись на результати роботи Моніторингової місії, про фіксування вбивств цивільних осіб російськими віськовими в українських містах і селах Київської, Чернігівської та Сумської областей у період з 24 лютого по 6 квітня 2022 року.

Про йде мова у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини, пише Рубрика.

У доповіді зазначають, що на сьогодні ООН задокументувала насильницьку смерть 441 цивільної особи (341 чоловіка, 72 жінок, 20 хлопчиків та 8 дівчаток) в Київській, Чернігівській та Сумській областях за перші 6 тижнів російського вторгнення.

При цьому автори звіту зауважили, що реальні цифри, ймовірно, значно вищі, оскільки продовжується робота з підтвердження ще 198 вбивств. Вони сталися у цих трьох областях, коли вони були окуповані росіянами.

У доповіді наголошується, що вбивства цивільних осіб не обмежувалися окремими місцевостями, хоча деякі райони постраждали більше ніж інші.

Наприклад, у місті Буча Київської області, яке перебувало під контролем російських військ з 5 до 30 березня, місія задокументувала вбивства 73 цивільних осіб (54 чоловіків, 16 жінок, 2 хлопчиків і 1 дівчинки). Також вона продовжує роботу з підтвердження ще 105 ймовірних вбивств.

Свавільним стратам часто передували перевірки з боку росіян. Для цивільної людини могли мати фатальні наслідки звичайне текстове повідомлення, елемент камуфляжного одягу або досвід військової служби.

У доповіді детально розглядаються 100 вбивств.

За оцінками місії:

  • 57 із них були свавільними стратами,
  • 30 відбулися в місцях тримання від вартою,
  • 27 жертв були вбиті на місці невдовзі після того, як потрапили під контроль окупантів.

Чоловіки та підлітки становили 88% жертв свавільних страт.

Окрім того, у доповіді зазначають, що хоча минуло багато місяців, відколи стало відомо про перші вбивства, ще багато потрібно зробити для притягнення винних до відповідальності.

При цьому в ООН не знайшли жодних даних, чи розслідує російська влада страти цивільних українців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: