fbpx
Сьогодні
19:10 03 Гру 2022

Рада ЄС погодила граничну ціну на російську нафту на рівні $60 за барель

English version here

Країни Європейського Союзу після тривалих переговорів домовилися встановити граничну ціну на російську нафту морського походження. 3 грудня Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується Росією, на рівні 60 доларів США за барель.

Про це повідомляється на сайті Європейської Ради.

Зазначається, що це "обмежить стрибки цін, спричинені надзвичайними ринковими умовами, та різко скоротить доходи, отримані Росією від нафти після того, як вона розв'язала незаконну агресивну війну проти України".

"Це також послужить стабілізації світових цін на енергоносії за одночасного пом'якшення несприятливих наслідків для енергопостачання третіх країн", — додали в Раді ЄС.

Обмеження цін на російську нафту набуде чинності 5 грудня 2022 року.

$60 за барель буде дещо нижчою за ту ціну, яку платять великі покупці російської нафти, такі як Китай та Індія. Як пише NYT, дипломати вважають, що дані санкцій навряд чи різко скоротять нафтові доходи Росії, які "мають вирішальне значення для військових зусиль" РФ в Україні.

Цими вихідними ЄС розпочне ще один раунд перемовин з метою запровадження нових обмежень щодо російської економіки та російських "ключових осіб".

"Ця обіцянка була ключовою для погодження угоди щодо цінового обмеження, оскільки кілька проукраїнських європейських країн на чолі з Польщею вважають ціновий ліміт недостатньо шкідливим для експортних доходів Росії", — йдеться у матеріалі The New York Times.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн напередодні також підтвердила, що ЄС та країни Великої сімки та інші партнери по всьому світі узгодили впровадження глобального цінового ліміту на нафту морського походження. За її словами, такий крок посилює санкції, зменшуючи російські доходи, а також стабілізує світові енергетичні ринки.

"Ми повинні впевнитися, що країни зі слабкою та економікою, що розвивається, матимуть доступ до деякої кількості російської сирої нафти за обмеженими цінами", — зазначила фон дер Ляєн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: