fbpx
Сьогодні
20:35 01 Гру 2022

До лідера Китаю звернувся президент Євроради із закликом вплинути на росію через війну з Україною

English version here

Президент Європейської ради Шарль Мішель зустрічався з головою КНР Сі Цзіньпіном та закликав його використовувати вплив на рф у зв'язку з її війною в Україні.

Про це пише Reuters, пише Рубрика.

За словами Мішеля, обговорення війни зайняло "багато часу" під час їхньої тригодинної зустрічі в Пекіні, де також обговорювали питання торгівлі, клімату, прав людини, відновлення COVID-19, Сіньцзяна і Тайваню.

Мішель зазначив: "Я закликав президента Сі, як ми це робили на саміті ЄС-Китай у квітні, використовувати свій вплив на Росію, щоб вона поважала статут ООН".

Він додав, що Сі Цзіньпін ясно дав зрозуміти, що Китай не надає зброю росії і що ядерні погрози неприйнятні.

Візит Мішеля відбувся всього за кілька тижнів після того, як китайська влада скасувала його виступ на церемонії відкриття великої торговельної виставки, в якому він збирався розкритикувати війну росії в Україні та закликати до зниження торговельної залежності ЄС від Китаю.

Китайські державні ЗМІ повідомили раніше того самого дня, що Сі сказав Мішелю, що Китай зміцнюватиме стратегічний зв'язок і координацію з Європейським союзом.

"Китай залишатиметься відкритим для європейських компаній і сподівається, що ЄС зможе усунути втручання, щоб забезпечити справедливе і прозоре бізнес-середовище для китайських компаній", – сказав Сі Мішелю, за даними державної телерадіомовної компанії CCTV.

Ні Сі Цзіньпін, ні CCTV не уточнили, що він мав на увазі під "втручанням".

Сі Цзіньпін сказав, що Китай і ЄС мають зміцнювати координацію макроекономічної політики і взаємодоповнювальні переваги, спільно створювати нові двигуни зростання і забезпечувати безпеку, стабільність і надійність промислових ланцюжків поставок.

За словами голови Європейської ради, він також розповів Сі про труднощі, з якими стикаються компанії та інвестори ЄС у Китаї.

Мішель зауважив: "З європейського боку доступ на ринки дуже відкритий, тоді як у Китаї деякі сектори залишаються набагато більш закритими".

Його візит відбувся після того, як європейські лідери на зустрічі в жовтні висловили занепокоєння з приводу економічної залежності від Китаю.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: