У Лондоні відбулася Конференція із запобігання сексуальному насильству: Зеленська взяла участь у заході

Під час візиту до Великої Британії перша леді України Олена Зеленська взяла участь у Конференції із запобігання сексуальному насильству під час конфліктів (PSVI Conference).

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу ОПУ.

Зазначають, що перша леді виступила в межах панелі "Підтримка врятованих".

Вона присвятила свою промову допомозі тим, хто пережив сексуальне насильство під час війни, яку розв'язала росія в Україні.

PSVI Conference відбувається в Лондоні 28-29 листопада 2022 року.

Вона має чотири основні теми:

  • посилення глобального реагування,
  • профілактика,
  • справедливість та відповідальність,
  • підтримка врятованих і дітей, народжених унаслідок сексуального насильства, пов'язаного із конфліктом.

У дискусійній панелі разом із дружиною Президента взяли участь:

  • Її Королівська Високість Графиня Весекська,
  • доктор Деніс Маквеге,
  • виконавча директорка Глобального фонду тих, хто вижив, Естер Дінгеманс,
  • спеціальний представник Прем'єр-міністра з питань запобігання сексуальному насильству в конфліктах Айна Джасік,
  • державний міністр Великої Британії (Близький Схід, Північна Африка, Південна Азія та ООН) лорд Ахмад Вімблдонський.

"Це особливо болюча для нас тема. Розв'язана росією в Україні війна принесла насильство різних видів. Через російські ракети кожен українець не знає, чи повернеться з роботи, чи прокинеться в себе вдома.

Десятки тисяч наших громадян пережили страх і відчай, тортури та втрати в окупації. Але те насильство, про яке поговоримо ми, – особливо тяжке.

Бо постраждалим завжди важко про нього говорити й свідчити. Жертвам зґвалтувань говорити про це найважче", – сказала перша леді.

Вона наголосила, що нині Офіс Генерального прокурора України задокументував понад 100 випадків сексуального насильства. Наймолодшій жертві – всього 4 роки, а найстаршій – 85.

Фото: ОПУ

"Наші слідчі ретельно збирають і документують усю інформацію. Це лише ті випадки, коли жертви знайшли в собі сили давати свідчення.

На думку психологів, людина, яка пережила насильство, може свідчити, лише коли почувається в цілковитій безпеці. Тож нам треба створити таку безпеку для наших постраждалих", – додала Олена Зеленська.

Дружина Президента закликала світову спільноту допомогти у підтримці жертв російського насильства.

"В Україні створюються центри допомоги врятованим, зокрема жертвам насильства. Але наші громадяни зараз рятуються від війни не лише в Україні, а й по всьому світу.

Фото: ОПУ

Серед українців на ваших вулицях ви можете побачити жертв насильства і навіть не здогадуватися про це, а вони побояться просити про спеціальну допомогу. Тож тепер нам потрібна підтримка у створенні центрів допомоги врятованим за кордоном.

Ми хочемо почати з Німеччини, Чехії та інших країн Європи. Ми бачимо чотирикутник організаторів, які могли б це втілити: Українська держава (плюс наше консульство або посольство в країні), міжнародна організація-донор, уряд країни, українська громадська організація в країні, яка допомагає переселенцям", – розповіла вона.

Перша леді зазначила, що сексуальне насильство з боку росіян в Україні – не випадковість чи тимчасове відхилення.

"Це різновид їхньої зброї, якою вони воюють з Україною та нашими людьми. І нам потрібна допомога в донесенні цієї інформації до світу", – наголосила дружина Президента.

Напередодні Конференції відбулася вечеря для її учасників на запрошення Графині Весекської.

Крім того, у перший день візиту Олена Зеленська провела зустріч із державним секретарем у закордонних справах і справах Співдружності націй та розвитку Великої Британії Джеймсом Клеверлі.

Фото: ОПУ

Перша леді подякувала державному секретарю за його нещодавній візит в Україну, а також британському уряду – за вагому військову та гуманітарну підтримку України протягом усіх місяців російського вторгнення.

"Ми в Україні дуже цінуємо надану Великою Британією оборонну підтримку, яка допомагає нам вистояти у війні. Я знаю, що ви детально обговорювали питання про зброю з Президентом Володимиром Зеленським під час вашого візиту в Україну. Єдине, про що я хочу вас попросити, – допоможіть нам якнайшвидше створити "повітряний щит" над Україною. Щоб урятувати життя мирних українців, убезпечити критичну інфраструктуру", – сказала вона.

Під час зустрічі перша леді України подякувала за підтримку Лондоном резолюції Генасамблеї ООН щодо механізму компенсації збитків, завданих Україні агресією рф.

А також закликала Велику Британію визнати росію державою-терористом. І підтримати ініціативу України зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Свіжі дописи

  • Новини

Саміт миру щодо України: Шольц закликав країни з економікою, що розвивається, також взяти участь

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни з економікою, що розвивається, взяти участь у Глобальному саміті… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Український ветеранський фонд проводить групи підтримки: для кого це рішення?

Групи допомагатимуть проживати біль утрати у колі людей зі схожим досвідом.  У чому проблема? Поєднання… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Міністр оборони Косова розкрив деталі пакета військової допомоги Україні

Україна отримає від частково визнаного Косова боєприпаси до мінометів 120-мм, 60-мм і 81-мм калібрів. Про… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

На Буковині під житло для переселенців переоблаштують понад сотню будівель

Більше 100 будівель комунальної власності та незавершеного будівництва, які можна переобладнати під житло для внутрішньо… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Виступ України на Євробаченні-2024: де і коли можна подивитися перший півфінал

7 травня у шведському Мальме відбудеться перший півфінал "Євробачення-2024", де 15 учасників будуть змагатися за… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Новини

Наразі в армії є 12 тисяч вакансій: у Міноборони назвали найбільш затребувані

Уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець повідомив, що центрах рекрутингу до української армії… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.