fbpx
Сьогодні
12:54 29 Лис 2022

Культурні діячі звертаються до українців допомогти сім'ї вбитого під час окупації письменника Вакуленка

На Харківщині під час окупації було вбито дитячого письменника Володимира Вакуленка, про це свідчать результати ДНК-експертизи.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук режисерки Ірини Цілик.

Зазначають, що у письменника залишились літні батьки та син з розладом аутичного спектру, яким він опікувався.

Українці також у соцмережах закликають фінансово підтримати сім'ю Володимира.

"Він був єдиним сином у своїх батьків. Сам мав двох синів. Молодший син, 14-річний Віталій, має діагноз РАС, жив з батьком, тепер – з бабусею і дідусем.

Його документи втрачені (ймовірно, тоді, коли їх з Володєю схопили росіяни), і всі ці місяці він не отримував допомоги від держави. Одне слово, мусимо допомогти", – написала режисерка Ірина Цілик.

Пожертвувати кошти можна на картку мами Володимира:

Олена Ігнатенко

5167 8032 1361 5029 (Ощадбанк)

У березні Володимир Вакуленко зник у селі Капитолівка поблизу Ізюма. З самого початку він чинив опір окупації.

Рідні намагалися вивезти Володимира із молодшим сином Віталієм подалі від фронту, але він відмовлявся і продовжував волонтерити та допомагати ЗСУ.

"Творчий, запальний, безкомпромісний. Завжди спілкувався українською і робив усе, щоб просувати українське мистецтво та культуру. Іноді невиправдано різкий у судженнях", – казала про Володимира його колишня дружина Ірина Новіцька.

З початку окупації до митця приходили двічі. Мати Володимира вважає, що його здали самі ж місцеві за проукраїнську позицію.

Уперше російські окупанти прийшли на подвір'я до Володимира, забрали його з сином на допит, але потім відпустили. Коли ж до письменника прийшли вдруге, його викрали і повезли у напрямку Ізюма. Перед загибеллю Володимир встиг закопати свій воєнний щоденник.

вбили дитячого письменника Володимира Вакуленка

Батькам Володимира не надали жодної інформації – вони понад пів року шукали єдиного сина.

Як писала Рубрика, після деокупації Ізюмщини у місті виявили масове захоронення закатованих українців.

Там знайшли понад чотири сотні тіл. Поховання проводила місцева ритуальна служба, вона ж вела журнал із даними про небіжчиків. Як з'ясували журналісти "Суспільного", у цьому журналі, під номером 319 були вказані дані письменника.

Спершу правоохоронці заперечили, що в цій могилі було тіло Вакуленка, однак журналісти "Суспільного" провели розслідування. На фото тіла під номером 319 помітили прострелені документи письменника, його татуювання на руці.

28 листопада загибель письменника підтвердилась результатами ДНК-експертизи.

"Тіло нашого друга та колеги, дитячого українського письменника Володі Вакуленка, ідентифікували за ДНК….Під час окупації міста Ізюм його викрали з дому, взяли в полон і розстріляли російські солдати. Вбивці, загарбники, просто нелюди.

Останнім прихистком українського патріота, майданівця, поборника за українську літературу, стала могила під номером 319, куди Володине тіло скинули після страти в Ізюмському лісі", – написала подруга Володимира і письменниця Марко Терен.

Володимир збирав монети, писав книги, організовував українські фестивалі та опікувався проблемами незрячих дітей. Він наповнював українську Вікіпедію, волонтерив до останнього дня, пригадує жінка.

Нагадаємо, український письменник Володимир Вакуленко був автором 13 книг, серед яких проза та поезія для дітей. Він був лауреатом численних літературних премій. 

Час і місце поховання Володимира Вакуленка буде повідомлено згодом.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: