fbpx
Сьогодні
17:55 28 Лис 2022

Деякі парафінові свічки можуть виявитись небезпечні для здоров'я

Розповідаємо, як обрати безпечну свічку та розвінчуємо страшні міфи стосовно досліджень

Екологи з організації "Досить труїти Кривий Ріг" розказали про те, що деякі парафінові свічки можуть бути небезпечними через толуол та бензол, які виділяються при горінні парафіну. Але не все так погано. Спеціалісти роз'яснили, що таке твердження пішло з дослідження 2009 року університету Південної Кароліни (США) «Соєві свічки для здорового життя».

"В світі досліджень важливо дивитися, хто фінансує ці проекти. В даному випадку це було Міністерство сільського господарства США, яке перш за все опікується врожаями та прибутками від збуту сільськогосподарських культур. Були також випадки, коли виробник солодких напоїв фінансував дослідження про безпеку цукру. Європейська свічна асоціація виступила з критикою, вказавши на недостовірний та антинауковий підхід. Проте доля правди в цьому є", — роз'яснюють екологи.

Отже, парафіни – це продукт нафтопереробки. При виділенні парафіну з дистилятів нафти використовують суміш кетонів, бензолу та толуолу. Тож, якщо у свічках використали сировину низького ступеню очищення, дійсно можуть при згорянні випаровуватися ці речовини. Розпізнати наочно їх можна за кольором: парафін високих ступенів очистки (марка П, В) – білий та без запаху, низьких (марки Т, С) – жовтуватий з ледь помітним «хімічним» запахом. Проте це буде важко зробити, якщо виріб має колір та ароматизований, тож краще обирати свічки без зайвих доповнень.

Обирайте вироби без ароматів, або купуйте у виробників, яким довіряєте. Тому що важливо використовувати ароматизатори, дозволені саме для цього продукту, оскільки вони піддаються високому нагріву.

Використовують у виробництві свічок також і воски – бджолиний, соєвий, кокосовий. Це органічні речовини рослинного або тваринного походження. Безпечні та не окислюються при горінні ґніту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: