В Ірані заарештували племінницю верховного лідера за підтримку заворушеннь у країні

Правозахисниця Фаріде Морадхані, яка є племінницею верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, була заарештована за заклики до іноземних урядів розірвати всі зв'язки з Тегераном через насильницьке придушення народних протестів.

Про це інформує Reuters.

Відео з закликом Морадхані стало стрімко поширюватися в іранському сегменті інтернету після того, як активісти повідомили про її арешт 23 листопада.

Племінниця Хаменеї на відео сказала: "О вільні люди, будьте з нами і скажіть своїм урядам припинити підтримку цього вбивчого режиму та режиму вбивства дітей. Цей режим не вірний жодному зі своїх релігійних принципів і не знає жодних правил, окрім сили та збереження влади".

Про арешт Фаріде повідомив її брат Махмуд. За його словами, вона за наказом суду з'явилася в прокуратуру Тегерана, де її взяли під арешт. Раніше цього року Фаріде вже була заарештована Міністерством розвідки Ірану, але потім її звільнили під заставу.

Ресурс активістів HRANA повідомляє, що станом на 26 листопада, за більш ніж два місяці заворушень в Ірані, загинули 450 протестувальників, зокрема 63 неповнолітніх, та 60 співробітників сил безпеки. Понад 18 тисяч людей затримали силовики.

В ООН підтвердили загибель вже понад 300 людей, зокрема, щонайменше 40 дітей. За даними організації, близько 15 тисяч протестувальників також були заарештовані.

Довідка

В Ірані тривають протести проти клерикального правління. Поштовхом стала смерть 22-річної іранської курдки Махси Аміні в Тегерані після її арешту "поліцією моралі" за неправильне носіння хіджабу.

Поліція повідомила, що в Аміні стався серцевий напад після того, як її доставили у відділок для «виховання». Родичі іранки заперечують, що вона страждала через будь-яке захворювання серця.

Відразу після цього в столиці, а пізніше й в інших містах Ірану, спалахнули протести. У мережі поширювалися відео, на яких протестувальники кричали "Смерть диктатору" — ішлося про верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.

Відповідно до іранського шаріату (ісламського закону), запровадженого після революції 1979 року, жінки зобов'язані покривати волосся та носити довгий, вільний одяг, щоби приховати своє тіло. Порушникам загрожує публічна догана, штраф або арешт. В Ірані все ще намагаються забезпечити дотримання цього закону.

Свіжі дописи

  • Новини

Генштаб: кількість боєзіткнень зросла до 99, найгарячіше на Покровському напрямку та у Харківській області

Від початку дня ворог нарощує темпи наступальних та штурмових дій, шукає шляхи аби вклинитися в… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Папа Римський зустрівся з родичами військовополонених бійців бригади “Азов”

Сьогодні, 26 червня, Папа Римський Франциск зустрічвся з родичами українських захисників бригади Азов, яких в Росії незаконно… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Оновлена угода про вільну торгівлю з Канадою може бути корисною для залучення бізнесу до відновлення, –Шмигаль

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з Міністеркою з питань розвитку експорту, міжнародної торгівлі та економічного… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

На матчі Україна-Бельгія українські вболівальники розгорнули банер із зображенням загиблого військового Назарія “Грінки” Гринцевича

Під час гри збірної України проти збірної Бельгії на “Євро-2024” фанати розгорнули банер із портретом загиблого військовослужбовця… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

ГУР здійснило масовану кібератаку на інтернет-провайдерів у Криму

Головне управління розвідки Міноборони здійснило масовану кібератаку на найбільших інтернет-провайдерів в тимчасово окупованому Криму. Окупаційна… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Екоінспектори порахували збитки від знищення “Епіцентру” у Харкові 25 травня

За підрахунками екологів, руйнація будівлі гіпермаркету "Епіцентр" у Харкові 25 травня призвела до значного засмічення… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.