fbpx
Сьогодні
18:35 27 Лис 2022

В Ірані заарештували племінницю верховного лідера за підтримку заворушеннь у країні

Правозахисниця Фаріде Морадхані, яка є племінницею верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї, була заарештована за заклики до іноземних урядів розірвати всі зв'язки з Тегераном через насильницьке придушення народних протестів.

Про це інформує Reuters.

Відео з закликом Морадхані стало стрімко поширюватися в іранському сегменті інтернету після того, як активісти повідомили про її арешт 23 листопада.

Племінниця Хаменеї на відео сказала: "О вільні люди, будьте з нами і скажіть своїм урядам припинити підтримку цього вбивчого режиму та режиму вбивства дітей. Цей режим не вірний жодному зі своїх релігійних принципів і не знає жодних правил, окрім сили та збереження влади".

Про арешт Фаріде повідомив її брат Махмуд. За його словами, вона за наказом суду з'явилася в прокуратуру Тегерана, де її взяли під арешт. Раніше цього року Фаріде вже була заарештована Міністерством розвідки Ірану, але потім її звільнили під заставу.

Ресурс активістів HRANA повідомляє, що станом на 26 листопада, за більш ніж два місяці заворушень в Ірані, загинули 450 протестувальників, зокрема 63 неповнолітніх, та 60 співробітників сил безпеки. Понад 18 тисяч людей затримали силовики.

В ООН підтвердили загибель вже понад 300 людей, зокрема, щонайменше 40 дітей. За даними організації, близько 15 тисяч протестувальників також були заарештовані.

Довідка

В Ірані тривають протести проти клерикального правління. Поштовхом стала смерть 22-річної іранської курдки Махси Аміні в Тегерані після її арешту "поліцією моралі" за неправильне носіння хіджабу.

Поліція повідомила, що в Аміні стався серцевий напад після того, як її доставили у відділок для «виховання». Родичі іранки заперечують, що вона страждала через будь-яке захворювання серця.

Відразу після цього в столиці, а пізніше й в інших містах Ірану, спалахнули протести. У мережі поширювалися відео, на яких протестувальники кричали "Смерть диктатору" — ішлося про верховного лідера Ірану Алі Хаменеї.

Відповідно до іранського шаріату (ісламського закону), запровадженого після революції 1979 року, жінки зобов'язані покривати волосся та носити довгий, вільний одяг, щоби приховати своє тіло. Порушникам загрожує публічна догана, штраф або арешт. В Ірані все ще намагаються забезпечити дотримання цього закону.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: