fbpx
Сьогодні
Відео 14:29 27 Лис 2022

Пам’ятну медаль "Місто героїв – Маріуполь" випустив НБУ

Пам'ятну медаль "Місто героїв – Маріуполь" випустив Національний банк. Медаль – це знак пошани до героїв, захисників і мешканців Маріуполя.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці НБУ.

У повідомленні йдеться: "86 днів тривала оборона Маріуполя та Азовсталі. З них 82 – в повному оточенні. Маріуполь – це урок стійкості, незламності та героїзму. Насамперед цей урок нам дали захисники Азовсталі".

Пам'ятну медаль "Місто героїв – Маріуполь" виготовлено з нейзильберу, її тираж – до 100 000 штук (у тому числі до 50 000 штук у 2022 році).

Дизайн для медалі створила київська художниця Марина Куц. За її задумом, реверс медалі містить образ відданого Україні воїна, навколо якого – стилізовані уламки, зброя, перехрестя прицілу.

На аверсі медалі зображено композицію, що символізує місто-герой: фасад драматичного театру під прицілом та стилізовані конструкції Азовсталі, на які летять бомби.

У написанні слова "Маріуполь" літерум "і" заміняє свічка як символ пам'яті за загиблими, а літера "о" імітує карту міста, створену з двох профілів – дитячого та дорослого, як символ примусової депортації.

Унизу на тлі стилізованих хвиль зображено якір – один з геральдичних елементів, що міститься на гербі Маріуполя. Це образ надії на звільнення та відродження українського міста.

Зазначається, що випускаючи пам'ятні медалі, присвячені містам героїв, Національний банк вшановує героїзм та незламність українців, які всьому світу наочно доводять, що здатні витримати будь-які випробування заради свободи та гідності.

Довідка

Раніше НБУ випустив пам'ятну медаль на честь незламного Херсона.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: