fbpx
Сьогодні
08:44 26 Лис 2022

Цього року, 26 листопада, в Україні вшановують пам’ять жертв Голодоморів

English version here

Фото: ОПУ

Сьогодні, на 26 листопада, в Україні припала дата вшанування пам'яті жертв Голодоморів.

Пр це пише Рубрика.

Верховна Рада 16 листопада 2022 року ухвалила звернення до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

На сьогодні Голодомор в Україні 1932—1933 років офіційно визнали геноцидом українського народу 22 держави.

Об'єднаний перехідний кабінет Білорусі також визнав Голодомор 1932-1933 геноцидом українського народу та засудив злочини комуністичної влади проти національних республік СРСР у міжвоєнний період.

Нагадаємо, що цей День пам'яті щороку відзначають  у четверту суботу листопада на підставі указів Президента 1998 та 2007 років.

Заначимо, що українці у ХХ сторіччі пережили три голодомори:

  • 1921-1923,
  • 1932-1933,
  • голод 1946-1947 років.

Голод 1932-1933 років, який вважають наймасштабнішим, називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.

Спочатку голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств. Відбувалося масове "розкуркулення" селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі.

Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців.

Це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на впокорення українського селянства, знищення самостійних селянських господарств – соціально-економічних підвалин української нації.

Після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва жертвами тодішньої влади стали селяни.

Масовому голоду в Україні передувала низка подій.

Спочатку, 18 листопада 1932 року, вийшла Постанова ЦК КП(б)У "Про заходи щодо посилення хлібозаготівель", яка передбачала покарання за невиконання планів заготівлі зерна.

Сільські господарства каралися натуральними штрафами, тобто конфіскацією 15-місячної норми м'яса. Згодом у перелік компенсаційних харчів додали картоплю і сало.

Наприкінці року – продукти тривалого зберігання. Окрім того, видана цього ж дня Постанова "Про ліквідацію контрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп" дозволяла відбирати у селян хліб за статтею "контрреволюційні злочини".

Вже за кілька днів, 26 листопада, вийшов наказ наркома юстиції і генерального прокурора УРСР, в якому наголошувалося, що "репресії є одним з потужних засобів подолання класового спротиву хлібозаготівлі".

Можна сміло сказати, що штучно створений голод став добре продуманою та ретельно замаскованою каральною операцією.

Передусім в українських селян забрали вирощене ними зерно, а потім численними натуральними штрафами та обшуками позбавили останніх запасів продовольства.

У грудні 1932 року у 82 районах України була заборонена торгівля продуктами, також припинилися поставки промислових товарів.

На початку 1933 року селян позбавили останніх надій на порятунок, заборонивши виїзд з охопленої голодом України.

Залишившись без хліба та щоб хоч якось вижити та не померти з голоду, селянські сім'ї вживали у їжу різні сурогати:

  • кукурудзяні качани і стебла,
  • просіяне лушпиння,
  • сушену солому,
  • гнилі кавуни і буряки,
  • картопляне лушпиння,
  • стручки акації,
  • товчену кору і листя дерев.

Терор голодом, що тривав в Україні протягом 22-х місяців, забрав, за офіційними даними, близько 4 мільйонів життів.

Упродовж десятиліть тема Голодомору була табуйованою. За комуністичного режиму навіть говорити про голод тих років було суворо заборонено.

Дослідження цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-их років минулого століття.

Відповідно до Закону "Про Голодомор 1932–1933 років в Україні", ухваленого 28 листопада 2006 року, голод 1932-1933 років є актом геноциду українського народу.

Його ж "публічне заперечення… визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним".

Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 року радянських очільників — Йосипа Сталіна, В'ячеслава Молотова, Лазаря Кагановича, Павла Постишева, Станіслава Косіора, Власа Чубаря, Менделя Хатаєвича, визнано винними в організації Голодомору в Україні.

Нині, через 90 років після трагедії, росія продовжує чинити геноцид проти українців, одночасно влаштовуючи голодомор у країнах Африки шляхом блокади експорту українського зерна.

До Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні передбачені жалобні заходи.

У приміщенні "Хлібні" Національного заповідника "Софія Київська" мистецька агенція "Територія А" проведе благодійно-просвітницьку акцію "Свічка пам'яті. Хліб пам'яті".

Водночас у Музеї Голодомору проходить виставка "Leica, що бачила Голодомор", де вперше в Україні і світі експонується альбом із фотографіями Харкова 1933 року та фотоапаратом Leica ІІ, яким вони були зроблені.

За традицією, цього дня українці запалюють у своїх оселях свічку пам'яті на вшанування загиблих від штучного голоду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: