fbpx
Сьогодні
18:00 25 Лис 2022

ООН закликає до солідарності в просуванні сталого розвитку для всіх, через збільшення кількості населення світу

English version here

Через те,  що населення світу досягає 8 мільярдів людей, ООН закликає до солідарності в просуванні сталого розвитку для всіх

Нью-Йорк, 15 листопада 2022 року.

Очікується, що 15 листопада 2022 року чисельність населення світу досягне 8 мільярдів, що свідчить про значні покращення в охороні здоров'я, які знизили ризик смерті та збільшили тривалість життя. Але цей момент також є гучним закликом до людства дивитися далі, ніж цифри, і виконувати свою спільну відповідальність щодо захисту людей і планети, починаючи з найбільш вразливих.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сказав: "Якщо ми не подолаємо грізну прірву між заможними та бідними, ми створимо світ із 8 мільярдами людей, наповнений напругою та недовірою, кризами та конфліктами".

Демографічно різноманітніший світ, ніж будь-коли раніше

Хоча населення світу продовжуватиме зростати приблизно до 10,4 мільярдів у 2080-х роках, загальні темпи зростання сповільнюються. Світ є більш демографічно різноманітним, ніж будь-коли раніше, країни стикаються з протилежно різними тенденціями чисельності населення, починаючи від зростання і до зменшення. Сьогодні дві третини населення планети живе в умовах низької народжуваності, де народжуваність протягом життя становить менше 2,1 народження на жінку. У той же час зростання населення все більше зосереджується в найбідніших країнах світу, більшість з яких розташовані в Африці на південь від Сахари.

На цьому тлі світове співтовариство має забезпечити, щоб усі країни, незалежно від того, зростає чи скорочується їхнє населення, були спроможні забезпечити належну якість життя для свого населення та могли підняти та розширити можливості своїх найбільш маргіналізованих груп населення.

Виконавча директорка UNFPA д-р Наталія Канем сказала: "Світ із 8 мільярдами людей є важливою віхою для людства – це результат подовження тривалості життя, зменшення бідності та зниження материнської та дитячої смертності. Проте зосередження лише на цифрах відволікає нас від справжнього виклику, з яким ми стикаємося: створити світ, у якому прогресу можна досягти однаково й стабільно".

"Ми не можемо покладатися на універсальні рішення в світі, в якому середній вік становить 41 рік у Європі порівняно з 17 роками в Африці на південь від Сахари. Щоб досягти успіху, вся демографічна політика повинна мати в основі репродуктивні права, інвестувати в людей і планету, і базуватися на надійних даних".

Складні зв'язки між населенням, сталим розвитком і зміною клімату

Хоча День 8-ми мільярдів є історією успіху людства, він також викликає занепокоєння щодо зв'язків між зростанням населення, бідністю, зміною клімату та досягненням Цілей сталого розвитку. Зв'язок між зростанням населення та сталим розвитком є ​​складним.

Швидке зростання населення ускладнює викорінення бідності, боротьбу з голодом і недоїданням, а також розширення охоплення систем охорони здоров'я та освіти. І навпаки, досягнення ЦСР, особливо тих, що стосуються охорони здоров'я, освіти та гендерної рівності, сприятиме уповільненню глобального зростання населення.

У зв'язку з цим, що більш повільне зростання населення, якщо воно підтримуватиметься протягом кількох десятиліть, може допомогти пом'якшити деградацію навколишнього середовища, пов'язуючи зростання населення зі збільшенням викидів парникових газів, ігнорується, що країни з найвищими показниками споживання та викидів – це ті, де зростання населення вже повільне або навіть негативне. Тим часом більша частина приросту населення світу зосереджена в найбідніших країнах, які мають значно нижчі рівні викидів, але, ймовірно, непропорційно постраждають від наслідків зміни клімату.

"Ми повинні прискорити наші зусилля для досягнення цілей Паризької угоди, а також для досягнення ЦСР", — сказав Лі Цзюньхуа, заступник Генерального секретаря ООН з економічних і соціальних питань. "Нам потрібне швидке відокремлення економічної діяльності від нинішньої надмірної залежності від викопного палива, а також підвищення ефективності використання цих ресурсів, і ми повинні зробити цей перехід справедливим і інклюзивним, який підтримає тих, хто залишився позаду."

Потреба в стабільному майбутньому, заснованому на правах і виборі

Щоб створити світ, у якому всі 8 мільярдів людей зможуть процвітати, ми повинні шукати перевірені та ефективні рішення для пом'якшення викликів нашого світу та досягнення ЦСР, надаючи пріоритет правам людини. Щоб знайти ці рішення, необхідні додаткові інвестиції з боку держав-членів та урядів-донорів у політику та програми, які спрямовані на те, щоб зробити світ безпечнішим, стійкішим та інклюзивнішим.

Короткий огляд ключових фактів і цифр

  •  Знадобилося близько 12 років, щоб населення світу зросло з 7 до 8 мільярдів, але очікується, що наступний мільярд займе приблизно 14,5 років (2037), що відображає уповільнення глобального зростання. За прогнозами, чисельність населення світу досягне піку в 10,4 мільярда людей протягом 2080-х років і залишиться на цьому рівні до 2100 року.
  • Для збільшення з 7 до 8 мільярдів близько 70 відсотків доданого населення були в країнах з низьким рівнем доходу та доходом нижче середнього. Зростаючи з 8 до 9 мільярдів, очікується, що на ці дві групи країн припадатиме понад 90 відсотків світового зростання.
  • З цього моменту до 2050 року глобальне збільшення населення віком до 65 років відбуватиметься виключно в країнах з низьким рівнем доходу та доходом нижче середнього, оскільки зростання населення в країнах з високим рівнем доходу та доходом вище середнього відбуватиметься лише серед осіб у віці 65 років або більше.
Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: