fbpx
Сьогодні
22:34 24 Лис 2022

Уперше людина з інвалідністю потрапила до програми підготовки астронавтів

Європейське космічне агентство вперше затвердило людину з інвалідністю для участі в програмі підготовки астронавтів.

Про це повідомляє BBC.

Ідеться про 41-річного британця Джона Макфолла. Чоловік втратив ногу в автотрощі, коли йому було 19, однак освоїв протез і професійно займався спортом, зокрема спринтерським бігом. Макфолл представляв команду Великої Британії на Паралімпійських іграх.

Нову команду астронавтів ЄКА сформувало вперше за 13 років, до неї потрапили 17 кандидатів із 22,5 тисяч претендентів. Уперше, окрім основного складу з п'яти людей, команда матиме резерв.

Макфолл братиме участь в окремому дослідницькому проєкті, у межах якого ЄКА хоче розробити варіанти залучення астронавтів з інвалідністю до космічних польотів і майбутніх місій.

ЄКА працюватиме над проєктом разом із NASA. Спочатку хочуть встановити, що залучення до команди людини з інвалідністю не загрожуватиме безпеці екіпажу. Потім розбиратимуться, чи потрібно адаптувати космічні апарати.

Європейське космічне агентство

Нова команда проходитиме підготовку в центрі ЄКА в Кельні, програма розпочнеться навесні 2023-го та триватиме рік. Після цього астронавти навчатимуться на Міжнародній космічній станції.

Довідка

У 2019-му вперше в історії у відкритий космос вийшли дві астронавтки без супроводу чоловіків: Крістіна Кох і Джесіка Меір.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: