fbpx
Сьогодні
13:52 24 Лис 2022

Безперебійна робота продовольчих магазинів і забезпечення продуктами населення: як впоратися мережам і Уряду

Початок жовтня став випробуванням для налагодження роботи бізнесу в умовах віялових відключень електроенергії. Особливо це торкнулось продовольчого рітейлу. Внаслідок відключення електропостачання магазини вимушені закриватися та нести додаткові витрати через списання товарів, що потребували спеціального температурного режиму зберігання, збільшувати свої витрати на обслуговування торгових точок.

Закриття магазинів може призвести до дефіциту продуктів харчування в деяких районах, містах та спричинити паніку серед населення, тому найважливішим завданням для продовольчих мереж у цей період є пошук фінансових ресурсів на покупку, доставку та встановлення генераторів, що зможуть забезпечити можливість стабільної роботи магазинів та гарантування збереження якості товарів, наголошують в Асоціації рітейлерів України.

При цьому, треба зауважити, що продовольчий рітейл, як галузь, вже занадто постраждав внаслідок викликів, з якими зіткнувся за час введення воєнного стану в країні і не лише через прямі збитки внаслідок руйнувань магазинів та складів від російської агресії, але й через запроваджене Урядом з початку війни регулювання націнки роздрібних мереж на соціально значущі товари, а також максимальних строків розрахунку з постачальниками. Незважаючи на те, що практично весь рітейл фінансово виснажений та працює на межі виживання, мережі закуповують генератори, попри те, що робота кожного магазину за таких умов обходиться в 3-4 рази дорожче та фактично є економічно необґрунтованою, але мережі це роблять розуміючи свою соціальну відповідальність по забезпеченню населення продуктами харчування.

Як зазначають в Асоціації рітейлерів України, головна задача на сьогодні – відновити роботу закритих магазинів та забезпечити їх стабільну діяльність навіть в умовах відключення електропостачання. Головна проблема – де взяти додаткове фінансування на придбання дизельних генераторів та покриття зростання витрат в 3-4 рази у випадку роботи магазинів з застосуванням генераторів.

На переконання Асоціації, магазини фуд-рітейлу повинні бути внесені до переліку об'єктів, в яких не повинно бути відключень електроенергії. «З цього питання ми вже звернулись до Уряду та очікуємо на підтримку» – коментує голова правління Андрій Жук.

«Внаслідок відключення електропостачання в жовтні 2022 року 792 магазини мережі були вимушені тимчасово закриватися. За для забезпечення стабільної роботи магазинів мережі та недопущення їх закриття компанія додатково профінансувала більш ніж 400 млн грн у закупку 743 генераторів. Це надасть можливість не тільки забезпечити продовольчу безпеку та стабільний ринок збуту українським постачальникам, але і зберегти робочі місця, які через енергетичну кризу опинилися під загрозою. Додатково компанія понесла збитки від списання зіпсованого товару, через порушення температурного режиму зберігання, на суму не менш 50 млн грн, бо гарантія якості товару є основним пріоритетом в діяльності нашої компанії», – зазначають в АТБ-маркет.

За оцінками компанії Варус, скорочення асортименту на першому етапі вже відбулось на 20%, що буде далі надалі – складно спрогнозувати. Основними групами товарів, які будуть підпадати під скорочення асортименту є молочні продукти, м'ясні вироби, риба, товари групи фреш та заморожені напівфабрикати.

Асоціація вважає, що скорочення асортименту в супермаркетах, як наслідок, вплине на діяльність вітчизняних виробників та їх асортименту лінійку.

У мережі Сільпо повідомили, що у результаті стабілізаційних та аварійних відключень електропостачання, тимчасово зупинялася робота 277 магазинів в 65 населених пунктів України. Зокрема, компанія проінформувала про сумарний простій магазинів упродовж 4460 годин. Відсутність електропостачання унеможливлює ведення діяльності для значної кількості об'єктів. Мережа отримує значні збитки від простоїв супермаркетів, а також від списання продукції, що у жовтні-листопаді попередньо оцінені у понад 40 млн.грн. Підприємство вже застосовує резервне джерело живлення від генераторів на 16 % філій, а також проводить закупівлю додаткової кількості генераторів для забезпечення стабільної роботи магазинів у разі відключення централізованого електропостачання.

За даними Асоціації рітейлерів України, віялові відключення в окремих регіонах торкнулись від 70% до 90% роботи торгових точок в мережах. Наслідком цього є простої роботи магазинів до 50% робочого часу. В таких умовах бізнес потребує підтримки держави та запровадження стабілізаційних заходів в роботі, адже спочатку війни продовольчі мережі працюють в екстремальних умовах та несуть значні збитки, а стабільна робота цієї галузі – запорука продовольчої безпеки країни.

Як зазначають в компанії Ашан, мережа також працює над забезпеченням магазинів дизельними генераторами. На сьогодні вдалося облаштувати приблизно 10% магазинів. Але разом з витратами на придбання та встановлення обладнання, виросли платежі на його обслуговування. Попри витрати бізнесу за купівлю генераторів, виникла ще одна проблема – як їх встановити, щоб не отримати штраф. Всередині магазину генератори встановлювати неможливо за правилами пожежної безпеки. Розташування даного обладнання на прилеглій території розцінюється контролюючими органами як порушення. Виходить, що ми ходимо по замкнутому колу.

В компанії Новус повідомляють, що низка магазинів також вже працюють з генераторами, ще для частини необхідне обладнання замовлене і знаходиться на шляху до України, але враховуючи значний ажіотаж щодо купівлі таких приладів, є труднощі з їх поставкою та додатковим фінансуванням. Окрім електроенергії, стоїть гостро питання із забезпеченням магазинів інтернет зв'язком. «Ми працюємо виключно з касовими апаратами і маємо зобов'язання перед податковою щодо безперебійної звітності розрахункових операцій. Наявність генераторів при відсутності інтернет зв'язку між магазинами, розподільчими центрами, фіскальними органами не врятує ситуацію – відпускати та замовляти товар, надавати звітність РРО буде вкрай проблематично, а подекуди і неможливо. До проблеми важливо підходити комплексно враховуючі усі аспекти діяльності рітейлу. Бізнес робить все залежне від нього та очікує від держави зрозумілі правила роботи під час блекауту, гнучкості в державному регулюванні, спрощеного порядку діяльності. Віримо, що енергетична система витримає і найгірше не трапиться, але готовність повинна бути у всіх і на всі 100% за будь-якого сценарію розвитку подій» – пояснюють в компанії Новус.

"Магазини нашої компанії зосереджені в місті Києві, Київській та Одеські областях. В жовтні місяці робота близько 70% торгових точок була дестабілізована, але ми намагаємось знайти вихід з ситуації, хоча за такий короткий час це зробити важко та фінансово витратно. В таких форс-мажорних обставинах важлива співпраця держави та бізнесу по знаходженню оптимальних рішень, які забезпечать належну роботу продовольчої галузі, тим більш, що наші магазини знаходять в пішій доступності для споживачів» – зазначають в компанії Арітейл.

Сьогодні на території України кількість торгових точок фуд-рітейлу, що автономно зможе працювати без електроенергії (але за умови наявності інтернет зв'язку) досягає приблизно 200 магазинів. У грудні ця цифра збільшиться, але державі вже сьогодні необхідно долучитись та допомогти бізнесу пройти цей нелегкий час, в першу чергу, для забезпечення населення необхідними продуктами харчування.

«Асоціація рітейлерів України вже звернулась до уряду з пропозиціями щодо стабілізації роботи ринку харчових продуктів під час віялових відключень світла. «На наше переконання, за для забезпечення продовольчої безпеки, торгові мережі продуктами харчування повинні бути віднесені до об'єктів, які не підлягають відключенню від електроенергії, на випадок повного відключення світла повинна бути вирішена проблема з інтернетом, а бізнес повинен мати чіткі спрощені правила, як працювати в таких умовах. Також, з метою забезпечення стабільної роботи галузі, важливим є скасування надмірного державного регулювання у вигляді постанов КМУ № 1236 (в частині граничної роздрібної надбавки) та Постанови КМУ № 160, яка встановлює необґрунтовано короткі строки розрахунків за поставлений товар» – зазначає голова правління Андрій Жук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: