fbpx
Сьогодні
13:27 24 Лис 2022

Голодомор визнали злочином проти людства й українського народу в парламенті Румунії

English version here

Фото: ОПУ

За Декларацію румунського парламенту про засудження навмисного голоду (Голодомору), якого зазнав український народ внаслідок радянської окупації у 1932 – 1933 роках проголосували депутати та сенатори Румунії.

Про це пише ЄП, посилаючись на видання Agepress.

Як зазначили у виданні, декларацію підтримали 248 голосів "за" при одному "утримався".

Декларація була зачитана на пленарному засіданні депутатом від групи національних меншин Ніколає Мирославом Петрецькі і визнає Голодомор злочином, скоєним проти українського народу і людства.

Румунія історичним рішенням приєднується до демократичних та гідних держав усього світу, які визнають та урочисто беруть на себе не лише вшанування пам'яті жертв голоду 1932-1933 років.

Про це зазначив депутат від правлячої Національної ліберальної партії Румунії Александру Мурару.

Він додав, що Румунія також приєднується і до "визнання геноцидних, систематичних, прямих, цинічних, злочинних дій Радянського Союзу та його керівників з метою фізичного знищення української нації".

"Голодомор був унікальним вбивством на території Радянського Союзу за масштабами, темпами та характером злочинів, скоєних керівниками та інституціями Радянського Союзу.

На початку 1930-х років мужність і рішучість українців чинити опір колективізації викликали нестримну ненависть тоталітарної системи.

Історики підрахували, що на початку 1930-х років відбулося понад 4 000 повстань та місцевих повстань проти колективізації, оподаткування, терору та насильства з боку радянської влади. (…) Втрати людських життів склали близько 10 мільйонів жертв. Реальні цифри ніколи не будуть відомі", сказав він.

Водночас у документі висловлюється солідарність з українським народом, який постраждав у цій трагедії. А також віддається данина пам'яті мільйонам жертв штучного голоду 1932-1933 років.

Декларація також:

  • рішуче засуджує аналогічний злочинний метод, за допомогою якого румуни в Бессарабії були піддані навмисному, штучному голоду з метою примусової колективізації у 1946-1947 роках,
  • висловлює підтримку захисту та повазі основних прав і свобод людини.

Нагадаємо, що президент Сполучених Штатів Джо Байден виступив із заявою, вшановуючи жертв Голодомору в Україні у 1932-1933 роках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: