fbpx
Сьогодні
17:22 23 Лис 2022

Європа запустила програму "Generators of Hope" для України: у чому рішення

English version here

Європарламент спільно з мережею Eurocities, яка включає понад 200 європейських міст, запустили кампанію "Generators of Hope" ("Генератори надії") з відправки до України електрогенераторів та трансформаторів.

Як передає "Укрінформ", про це повідомила у середу президентка Європейського парламенту Роберта Мецола під час спільної пресконференції з президентом Eurocities Даріо Нарделлою та головою ОП України Андрієм Єрмаком.

У чому проблема?

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив 18 листопада, що після російських ракетних атак майже половина енергосистеми України виведена з ладу.

Яке рішення?

"Сьогодні ми разом ініціюємо кампанію "Генератори надії". Вона запускається в складний час, коли близько 10 млн людей в Україні не мають електроенергії в результаті російських атак на цивільну та критичну інфраструктуру", – заявила Мецола.

Як це працює?

За словами Мецоли, Європарламент та ЄС загалом продемонстрував надзвичайну солідарність з Україною у гуманітарному, військовому та фінансовому вимірах, однак зараз "треба знайти необхідні ресурси та надати Україні все необхідне для того, щоб якнайкраще пройти через цю зиму".

Президентка ЄП повідомила, що раніше в рамках Механізму цивільного захисту ЄС Україні вже було передано тисячі тон вантажів, і в т.ч. близько 500 генераторів. Однак, як підкреслила сама Мецола, "українці потребують тисячі".

У рамках кампанії "Генератори надії" європейські міста зможуть долучатися до підтримки українців та допомогти їм пережити важку зиму в умовах нестачі електроенергії через російські обстріли. У Eurocities буде передано списки з конкретними потребами в генераторах та іншому обладнанні для українських міст, і після того, як вони висловлять зацікавленість, відповідне обладнання буде оперативно доставлено до України через логістичні можливості Механізму цивільного захисту ЄС. Крім того, як повідомила Мецола, будуть використані можливості євродепутатів з підключення до кампанії "Генератори надії" також інших мереж та міст.

Президент Eurocities, мер Флоренції Даріо Нарделла повідомив, що ще до запуску ініціативи ряд міст-учасників мережі висловили бажання передати українцям генератори та інші енергетичне обладнання. "Протягом кількох днів можна буде поставити велику кількість генераторів, які допоможуть забезпечити, принаймні, базове електропостачання в українських містах, як великих так і маленьких", – заявив він.

За словами Нарделли, наразі ще немає цифри, скільки генераторів буде відправлено до України в рамках кампанії, оскільки вона лише запускається. Однак він висловив впевненість, що кожне місто-член мережі Eurocities, яка нараховує понад 200 міст, "відправить більше, ніж один генератор" – а тому мова йде про "сотні генераторів, у т.ч. індустріальних". Крім того, Нарделла повідомив, що також мери інших європейських міст, які не є членами Eurocities, долучаться до кампанії "Генератори надії" для України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: