fbpx
Сьогодні
11:16 23 Лис 2022

Уперше Україна отримає від Великобританії гвинтокрили Sea King та ще 10 тисяч артснарядів

Фото: GETTY IMAGES

Велика Британія вперше прийняла рішення передати Україні гвинтокрили: зазначили, що це три гелікоптери Sea King, з яких перший (чи перші) вже в Україні

Про це пише BBC, посилаючись на заяву міністра оборони Британії Бена Воллеса.

Про таке рішення очільник британської оборони озвучив в Осло на зустрічі з колегами із союзницьких країн, де обговорюють у тому числі подальшу військову підтримку для України.

Зазначимо, що останні шість тижнів українські фахівці проходили навчання у Британії з керування та обслуговування гелікоптерів, які будуть використовуватися для пошуково-рятувальних операцій.

Окрім 3-х гелікоптерів Sea King Велика Британія передасть Україні ще 10 тисяч артилерійських снарядів. Міністр оборони зазначив, що артилерійські снаряди допоможуть українським збройним силам убезпечити нещодавно звільнену територію.

За словами Бена Воллеса, перший із трьох гвинтокрилів Sea King уже прибув до України. 

Гелікоптери Sea King раніше використовувалися британськими повітряними силами і флотом, на флоті останній Sea King перестали використовувати з 2018 року.

Що відомо про Sea King?

Sikorsky SH-3 Sea King – американський вертоліт-мисливець за субмаринами, спроєктований і побудований Sikorsky Aircraft.

Видатним у конструкції було те, що це став перший у світі вертоліт-амфібія та один з перших гвинтокрилих мисливців за субмаринами з турбовальними двигунами.

Ці вертольоти також були популярними на цивільній службі та в іноземних військових користувачів.

На 2015 вертоліт залишався на службі у багатьох країнах світу. Sea King будувала компанії Agusta в Італії за ліцензією, Mitsubishi у Японії та Westland у Великій Британії під назвою Westland Sea King. Основними цивільними версіями є S-61L та S-61N.

Sikorsky SH-3 Sea King це вертоліт-амфібія середнього розміру з двома двигунами. Окрім можливості сідати на воду і працювати за будь-якої погоди, це був перший американський вертоліт який міг одночасно шукати та атакувати субмарини.

Довідка

Нагадаємо, під час свого першого візиту до Києва новий прем'єр Британії Ріші Сунак пообіцяв посилити ППО України 125 зенітними гарматами, а раніше у листопаді анонсували додаткові 1000 ракет земля-повітря.

Днями стало відомо, що також Лондон передав Україні вдосконалені ракети Brimstone 2. Також, як відомо, Британія допомагає зимовою формою та спорядженням.

Загалом Британія – на другому місці після США за обсягами допомоги, які надає Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: