fbpx
Сьогодні
13:51 23 Лис 2022

У надрах України є всі необхідні мінеральні ресурси для відновлення нашої країни, – Держгеонадра

English version here

Українські компанії розповіли про видобувний потенціал України на міжнародній конференції у Брюсселі. "Вперше вітчизняні гірничодобувні підприємства представили інвестиційні проєкти європейському бізнесу", — зазначають у відомстві.

14-18 листопада у Брюсселі проходив Тиждень сировинних ресурсів, під час якого відбувся перший спільний бізнес-форум Україна – ЄС у галузі критичних сировинних ресурсів, — повідомляють Держгеонадра.

Тиждень сировинних ресурсів — це головний щорічний захід ЄС щодо видобувної промисловості, покликаний сприяти налагодженню контактів між українськими і європейськими компаніями та європейськими кредитно-фінансовими інституціями. Цьогоріч він відбувся всьоме. 

BGV Group Management

"Державна служба геології та надр відібрала та розмістили на інтерактивній карті 1200 об'єктів з покладами критичної сировини, серед яких є родовища та перспективні ділянки, доступні для розвідки та подальшої розробки. Крім того, підготувала всю необхідну інформацію про перші 30 ділянок для винесення на е-торги й опублікувала в Інвестиційному атласі. Інформація про них доступна онлайн англійською мовою. Геологічні умови України сприятливі для розвідки будівельної сировини. На інтерактивній карті ми також розмістили 6000 ділянок із сировиною для забудов, що стане затребуваною в умовах післявоєнної відбудови держави", — коментує голова Держгеонадр Роман Опімах.

BGV Group Management

Під час Форуму чотири українські компанії-стейкхолдери з видобутку літію, графіту, рідкоземельних мінералів і берилію презентували європейському бізнесу об'єкти для інвестування. 

Так, одна з компаній — BGV Group Management — представила європейській бізнес-спільності графітові та рідкоземельні проєкти, які реалізовує в Україні. Наразі компанія  проводить 2-й етап пілотних випробовувань збагачувальної фабрики та завершує роботу над попереднім техніко-економічним обґрунтуванням (PFS) і буде готова офіційно представити інвесторам його результати на початку 2023 року. У компанії підкреслюють, що видобуті в Україні графіт та рідкоземельні метали будуть корисні не лише у відбудові країни, а й потрібні у світі загалом.

"Графіт визнано стратегічним мінералом як в Америці, так і Європі. Уже в наступному 2023 році для сировинного забезпечення виготовлення літій-іонних батарей Європа потребуватиме 90 тис. тонн сферичного графіту. Ми бачимо, що надалі ця потреба лише зростатиме. Відповідно до Benchmark Mineral Intelligence анонсовані в Європі проєкти до 2031 року потребуватимуть близько 20 мільйонів тонн графітової руди щорічно. І співпраця з Україною в частині забезпечення найбільших промислових потужностей має низку конкурентних переваг — як з огляду на ціну, якість продукції та її запасів, так і з огляду на логістичні переваги у порівнянні з нинішніми країнами-виробниками. Адже на сьогодні сферичний графіт виготовляється у Китаї, Японії та Південній Кореї. У той час, як основні промислові центри, що потребують графіту, розташовані в Європі", — зазначив член Ради директорів Сергій Войцеховський.

BGV Group Management

Загалом у заході взяли участь понад 100 учасників.

Довідка:

Raw Materials Week — це ключовий щорічний захід ЄС щодо видобувної промисловості, покликаний сприяти налагодженню контактів між українськими і європейськими компаніями та європейськими кредитно-фінансовими інституціями. У 2022 році форум відбувається всьоме під егідою Європейської Комісії. Організаторами Форуму є Директорат внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та малого й середнього бізнесу Європейської Комісії (DG GROW), Європейська Асоціація Сировинних Ресурсів (ERMA) разом з  Державною службою геології та надр України за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: