fbpx
Сьогодні
16:00 21 Лис 2022

Захід має не дозволити путіну виграти війну проти України, – генсек НАТО

English version here

Союзники по НАТО мають об'єднати зусилля та не дозволити путіну виграти розв'язану ним війну проти України, оскільки його перемога коштуватиме демократичним країнам значно більше.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг у Мадриді на пленарному засіданні Парламентської асамблеї НАТО, передає "Укрінформ".

"Ми маємо бути готовими підтримувати Україну тривалий час. Так, я знаю, що ця підтримка має свою ціну. У наших країнах багато людей постали перед кризою щодо вартості проживання, коли рахунки за енергію та продовольство зростають, і це скрутний час для багатьох людей. Але ціна, яку ми сплачуємо як союзники по НАТО, вимірюється грошима, в той час як українці сплачують ціну, що вимірюється кров'ю. Якщо ми дозволимо путіну перемогти, всі ми будемо вимушені платити набагато вищу ціну", – наголосив Столтенберг.

За його словами, у разі перемоги путіна авторитарні режими в усьому світі побачать, що можна досягати бажаного з використанням грубої сили.

"Це матиме прямі наслідки для нашої безпеки. Це зробить світ більш небезпечним, а нас – уразливішими. Саме у цьому причина, чому ми не можемо дозволити президенту путіну перемогти в Україні", – заявив керівник НАТО.

На його переконання, путін зробив принаймні дві великі стратегічні помилки, коли вдерся в Україну у лютому: він недооцінив хоробрість українців та їхню готовність до боротьби, а також він недооцінив єдність та рішучість союзників та партнерів НАТО у підтримці України.

"Він (путін) хотів перемогти Україну протягом кількох днів, але через дев'ять місяців росія продовжує зазнавати невдач, одна за одною. Українці продовжують визволяти свої території від окупації, і останнім прикладом є Херсон. Але було б великою помилкою недооцінювати росію. Вона зберігає суттєві військові спроможності та велику кількість військ, демонструє готовність до великих втрат та бажання завдавати жахливих страждань населенню України", – наголосив генеральний секретар НАТО.

Столтенберг зауважив, що росія застосовує дрони й ракети для ударів по містах, мирному населенню та критичній цивільній інфраструктурі України, що є особливо небезпечним із наближенням зими. Відповіддю НАТО на дії російського агресора має стати нарощування постачання зброї та військового спорядження, які допоможуть Україні продовжити боротися з агресором у зимових умовах.

"Тож ми маємо триматися цього курсу разом. Але нашу допомогу для України важко уявити, якщо ми не матимемо широкої громадської підтримки цим зусиллям у наших країнах. Тож я розраховую на вас всіх, членів парламентів, у донесенні цієї інформації до своїх громадян", – сказав Столтенберг.

Очільник Альянсу зауважив, що люди, які відчувають на собі ціну путінської агресії, мають усвідомлювати, що продовження підтримки України відповідає їхнім інтересам.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: