fbpx
Сьогодні
Фото 16:27 19 Лис 2022

Пів року невідомості: у столиці пройшла акція, присвячена півріччю виходу захисників з "Азовсталі"

Фото: Суспільне

У столиці України відбулася мирна акція "Пів року полону, пів року невідомості", яка була присвячена півріччю виходу українських військових з "Азовсталі"

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Учасники акції намагалися звернути увагу суспільства та світової спільноти на катастрофічне становище з українськими військовополоненими, яких утримує рф. Країна-агресорка нехтує всіма нормами Женевської конвенції поводження з військовополоненими.

акція у Києві, присвячена півріччю виходу захисниів з Азовсталі

Фото: Суспільне

"Ми хочемо нагадати МКЧХ про його функції, особливо напередодні зими", зазначають організатори акції.

акція у Києві, присвячена півріччю виходу захисниів з Азовсталі

Фото: Суспільне

На акцію прийшла Охріменко Галина, сестра полоненої медсестри полку "Азов". Жінка працювала у пологовому будинку. Також була активною учасницею Євромайдану.

А коли почалася війна на Донбасі, їй запропонували бути медиком в "Азові" і вона погодилася.

акція у Києві, присвячена півріччю виходу захисниів з Азовсталі

Фото: Суспільне

"З 2014 року вона в полку "Азов". В полон потрапила разом з усіма, коли вийшла з "Азовсталі". 16 травня увечері ми ще розмовляли, а 17-го вона вийшла…

Ми зібралися, щоб світ і країна знали про своїх героїв. Це стосується не тільки моєї сестри, а всіх: і "азовців", і прикордонників, і рядових, і офіцерів, які зараз у полоні.

Ми всі їх дуже чекаємо і дуже вдячні їм за подвиг. Вони повинні повернутися до своїх родин", сказала вона.

Ще одна учасниця заходу — Галина Стафійчук — мати 47-річного "азовця" Олександра.

акція у Києві, присвячена півріччю виходу захисниів з Азовсталі

Фото: Суспільне

"Син прослужив в Азові з 2015 року. Уже пів року він у полоні. Жодної звісточки… Повідомили з Червоного Хреста, що він у полоні і більше жодних новин.

Востаннє спілкувалася з ним перед виходом з "Азовсталі". Була смска: "Головне, мам, я живий. Скоро зустрінемося", сказала вона.

Світлана Пархоменко також чекає з полону сина-"азовця".

"19 травня він подзвонив і сказав, що їх здають у полон в Росію і може не бути зв'язку. Через пару днів він подзвонив з невідомого номера і сказав, що їм обіцяли, що через два місяці вони будуть вдома.

Червоний Хрест обіцяв. У ЧХ нам сказали, що він в Оленівці. Ми ходимо на всі мітинги, просимо, але поки що ніяких змін", сказала вона.

Довідка

На початку червня на лінії фронту відбувся перший обмін тілами загиблих військових за формулою "160 на 160". Всі загиблі були з руїн "Азовсталі", і щонайменше 52 з цих тіл вважаються останками бійців полку "Азов".

29 червня з російського полону звільнені 144 захисники України. Серед них були 95 оборонців "Азовсталі", зокрема, 43 — з полку "Азов".

29 липня в одному з корпусів колонії в Оленівці внаслідок вибуху загинули, за даними РФ, 53 українські військовополонені захисники Маріуполя, 130 дістали поранення.

21 вересня Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя. Загалом з російського полону звільнили 215 військових. З них 108 — бійці "Азову".

Тоді були звільнені п'ять командири: Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав "Калина" Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко.

Серед звільнених також був Дмитро "Орест" Козацький — автор фото з Азовсталі, керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, парамедикиня Катерина Поліщук з позивним "Пташка", старший сержант 36-ї бригади Михайло Діанов. В обмін на 200 українських захисників Україна передала Віктора Медведчука.

Завдяки обміну полоненими З-го листопада з російського полону звільнили 107 воїнів, 74 з захищали "Азовсталь".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: