fbpx
Сьогодні
16:34 15 Лис 2022

росія повинна перестати використовувати продовольство як зброю — Боррель

English version here

Photo: ICTV

Росія повинна припинити використовувати голод як зброю у війні проти України

Про це на прес-конференції за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ у Брюсселі заявив високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Дискусія була зосереджена на продовженні підтримки Європейським Союзом України у війні росії в Україні та посиленні тиску на російський режим.

Торкаючись теми глобальної продовольчої безпеки, дипломат згадав «Чорноморську зернову ініціативу» та наголосив на необхідності її продовження після 19 листопада.

«Тепер міжнародне співтовариство має забезпечити поновлювану та практичну реалізацію Чорноморської зернової ініціативи після її кінцевого терміну 19 листопада. Дуже важливо, щоб ця ініціатива, під егідою ООН і Туреччини, могла бути реалізована», — сказав Боррель.

Жозеп Боррель також підкреслив, що причина вразливого стану продовольчої безпеки безпосередньо пов'язана з блокадою Чорного моря росією, «а не цунамі чи стихійним лихом», і це впливає на вразливі країни, залежні від імпорту продовольства.

Голова зовнішньої дипломатії ЄС також зазначив, що хоча ЄС вводить обмежувальні заходи щодо росії, це не заважає рф експортувати свою сільськогосподарську продукцію та добрива.

Жозеп Боррель послався на спільну заяву ЄС, США та Великої Британії, опубліковану 14 листопада 2022 року, у якій уточнюється, що санкції проти росії, запроваджені ЄС, не обмежують російську федерацію в експорті продовольства.

«Ми завжди чітко заявляли, що метою наших санкцій є російська військова машина, а не продовольчий сектор чи сектор добрив. З цією метою ми надали ясність промисловості та партнерам. Це включає публікацію Великобританією Генеральної ліцензії, США Генеральної ліцензії 6B, а також оновлених та детальних рекомендацій ЄС. Ці положення чітко вказують на те, що банки, страховики, вантажовідправники та інші суб'єкти можуть продовжувати доставляти російські продукти харчування та добрива», – йдеться у заяві.

Дипломат підсумував, що російський режим не може використовувати питання продовольчої безпеки як важіль впливу на країни Африки та Латинської Америки та шантажувати Захід, оскільки саме росія спричиняє продовольчу кризу.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: