fbpx
Сьогодні
Фото: 18:00 13 Лис 2022

Київрада закликає парламент заборонити приховану рекламу сигарет

Київрада закликає парламент захистити дітей від куріння і заборонити сигаретну викладку у точках продажу

Київська міська рада звернулася до Верховної Ради України із закликом заборонити видиме розміщення тютюнових та нікотинових виробів, їхніх упаковок у місцях роздрібної торгівлі.

Відповідне рішення підтримали 66 депутатів

Проєкт звернення ініційований депутаткою Київської міської ради Олесею Зубрицькою разом з колегами та розроблений у співпраці з експертною громадською організацією "Центр громадянського представництва "Життя", яка понад 10 років працює над посиленням антитютюнового законодавства в Україні.

Олеся Зубрицька

Парламентарів закликали внести зміни до Закону України №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" з метою запобігання зростання поширеності куріння та  захисту дітей і молоді від залучення до вживання тютюну та нікотину.  

Олеся Зубрицька зазначила: "Згідно з даними Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, завдяки цій прихованій рекламі тютюнові та нікотинові вироби помічає 62,5% дітей віком від 13 до 15 років. Ці дані чітко демонструють, що розміщення тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі має рекламний ефект, який спрямований саме на дітей. Як наслідок в Україні кожна сьома дитина у віці 13-15 років вживає тютюнові вироби, а кожна пʼята – електронні сигарети. Реклама тютюнових виробів в Україні заборонена з 2012 року, видиме розміщення тютюнових та нікотинових виробів у місцях роздрібної торгівлі як форму реклами необхідно заборонити на законодавчому рівні. Це сприятиме запобіганню зростання поширеності куріння, а також захисту дітей та молоді від шкідливої залежності".

Механізм дії викладки тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння такий: сигарети навмисне розміщують на рівні дитячих очей (до 1 метра) поруч із популярними серед молоді товарами, як-от іграшки, солодощі або напої, у прикасовій зоні, з використанням підсвітки та яскравих вивісок, що формує соціальну толерантність та зацікавлення до наркотичної тютюнової та нікотинової продукції у дітей. 

Прихована реклама тютюну

Згідно з дослідженнями університету Джона Гопкінса, у Києві на кожну школу припадає 4 точки продажу тютюну у кроковій доступності (в межах 250 метрів навколо школи). Так, діти, які спостерігають викладку сигарет у вітринах магазинів, на 64% більш схильні почати курити, а 38% дорослих курців, які намагаються кинути курити, згодні, що наявність тютюнових виробів у вітринах магазинів викликає спонтанне бажання до куріння. Заборона викладки тютюнових та нікотинових виробів захистить тисячі українських дітей від приваблення до початку куріння тютюну та електронних сигарет. 

 

Тютюн

Дослідження КМІС, проведене у травні 2022, демонструє, що понад 80% дорослого населення України підтримують заборону реклами й видимого розміщення тютюнових виробів у магазинах. Таким чином громадяни очікують від Верховної Ради України реалізації суспільного запиту на заборону видимого розміщення тютюнових виробів у місцях продажу.

Тютюн

 

Нагадаємо, що згідно з даними ВООЗ вживання тютюну є причиною хвороб, внаслідок яких в Україні щороку помирає 130 тисяч людей.

Турбота про здоровʼя дітей — важливий внесок у відновлення України!

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: