fbpx
Сьогодні
15:57 12 Лис 2022

Кабінет Міністрів України змінив порядок здійснення оборонних закупівель

Уряд змінив порядок здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану

Про це інформує Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міністерства економіки.

Як зазначили у відомстві, відповідну постанову "Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану" уряд затвердив на засіданні 11 листопада.

"Ключовою відмінністю від чинного на сьогодні порядку є введення процедури закупівлі визначеної групи товарів у постачальників, з якими укладено рамкову угоду", наголошують у міністерстві.

Отже, за окремою процедурою рамкових угод здійснюються закупівлі:

  • одягу,
  • взуття,
  • спальних мішків для потреб оборони тощо.

Такий механізм застосовується на закупівлі цих товарів на суму 200 тис. грн та вище.

Наголошують у відомстві, що істотні умови контракту не можуть змінюватися до повного його виконання. Лише в разі змін ціни на товар у зв'язку зі:

  • зміною податків та зборів,
  • індексу споживчих цін,
  • курсом валюти,
  • зміни місця поставки товару тощо.

Держзамовникам дозволяється до 31 грудня 2022 року здійснювати закупівлі товарів, вказаних в додатку до постанови без застосування видів (процедур) закупівель. Вони визначені Законами "Про оборонні закупівлі" та "Про публічні закупівлі", а також без застосування процедури закупівель за рамковими угодами.

Крім того, з прийняттям документа втрачає чинність постанова Кабміну №169 від 28 лютого 2022 року "Деякі питання здійснення оборонних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану" та низка інших рішень уряду.

За словами міністра економіки Юлії Свириденко, ухвалене рішення суттєво розширює можливості українських виробників у галузі легкої промисловості брати участь в оборонзамовленні.

"Відповідно, ми досягаємо одразу кількох важливих цілей:

  • по-перше, кошти оборонзамовлення залишатимуться в Україні.
  • по-друге, ми зберігаємо робочі місця, даємо змогу вітчизняному виробнику розвивати та розширювати виробництво.
  • по-третє, рішення дасть позитивний ефект для економіки в цілому", – наголосила Свириденко.

Як повідомляли, 28 лютого Кабмін ухвалив постанову №169 "Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану" зі змінами.

Згідно них, в умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законами "Про публічні закупівлі" та "Про оборонні закупівлі".

Переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки й оборони України визначаються рішенням державних замовників у сфері оборони.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: