fbpx
Сьогодні
17:15 11 Лис 2022

Україна розпочинає збір коштів на перший у світі флот морських дронів: у чому рішення

Безпілотні надводні апарати багатопрофільного призначення — унікальна українська розробка.

Про це йдеться на сайті United24.

У чому проблема? 

З 24 лютого російська армія випустила по Україні понад 4500 ракет. 20% із них — запустили з моря. Україна не мала що протиставити цим атакам, адже український флот втратив 80% своїх суден після окупації Криму в 2014 році. 

Яке рішення? 

Сьогодні, 11 листопада, Україна розпочинає збір на перший флот морських дронів. Він захистить акваторії українських морів та мирні міста від крилатих ракет, які російські війська запускають зі своїх кораблів. А також розблокує коридор для цивільних кораблів, які везуть зерно для всього світу. 

Як це працює? 

Безпілотні надводні апарати багатопрофільного призначення — унікальна українська розробка. Перше завдання — сформувати флот зі ста таких човнів. Він захистить акваторії наших морів, не дасть кораблям з ракетами виходити з бухти, зможе оберігати торгові судна і виконувати секретні місії.

Човни можуть брати участь у дальній морській розвідці, спостереженні за береговою активністю, супроводі та підтримці традиційного флоту, конвоюванні торгових суден, коригуванні вогню артилерії та нанесенні вогневих уражень по рухомих та нерухомих цілях.

Вартість морського дрона — 10 мільйонів гривень. Крім самого дрона, оснащеного системою автопілотування, відеопідсистемами, в тому числі нічного бачення, резервними модулями зв'язку та бойовою частиною, до вартості входять наземна автономна станція управління, система транспортування і зберігання, центр обробки даних.

Станом на вечір 11 листопада, вже зібрано кошти на перший морський дрон — він називатиметься "Херсон". 

А це точно працює? 

29 жовтня 2022 року повітряні та морські дрони атакували російські кораблі у Севастополі. Маленькі та швидкі безпілотні човни уразили три кораблі. Зокрема, флагман Чорноморського флоту "Адмірал Макаров". Це перша морська атака в історії, яка була здійснена виключно безпілотними засобами.

В результаті зухвалої операції росія втратила беззаперечну перевагу на воді. Вбивці мирних українців — військові кораблі з ракетами на борту — самі стали мішенями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: