fbpx
Сьогодні
19:54 10 Лис 2022

Національна платформа NADIYNO допоможе українцям з цифровою безпекою

English version here

У вівторок, 8 листопада, у Києві ГО «Інтерньюз-Україна» презентувала безплатний інструмент підтримки українців із цифрової безпеки — онлайн-платформу NADIYNO

Ресурс покликаний підвищити цифрову грамотність і подолати актуальні онлайн-загрози громадян. У базі знань платформи поради із захисту персональних даних і пристроїв, готові рішення в складних ситуаціях та перевірені актуальні рекомендації. До того ж користувачі зможуть отримати підтримку від операторів гарячої лінії та інших фахівців з цифрової безпеки у чаті або через форму-звернення. Нині ресурс працює в тестовому режимі.

Платформа NADIYNO стане відповіддю на цифрові виклики, які під час повномасштабної війни стали особливо помітними. «У жовтні 2022-го ми оцінили цифрові потреби українців.* 64% опитаних потрапляли в кризові ситуації, пов'язані з онлайн-безпекою. Рівень цифрових навичок 53% респондентів виявився нижче середнього. А популярні месенджери — Viber, Telegram і Facebook Messenger — найменш захищені та не підходять для передачі чутливої інформації», — пояснює мету проєкту його менеджерка Катерина Цибенко.  

Жителі тимчасово окупованих територій України також можуть звернутися по допомогу до фахівців NADIYNO. Окрім цього, на сайті є рекомендації, що стануть їм у пригоді. Наприклад, які месенджери варто обрати, як підготуватися до перевірки смартфона та уникнути прослуховування в окупації. 

«На окупованих територіях не працюють українські мобільні оператори, а російські SIM-карти видають за паспортом. Небезпечно обговорювати військові чи політичні питання. Окупанти часто отримують доступ до пристроїв та акаунтів мешканців — вони можуть вести акаунти й робити фейкові дописи», —  зауважують експерти ГО «Інтерньюз-Україна». 

Організація реалізує платформу в межах проєкту «Цифрова екстрена підтримка громадянського суспільства в Україні» за підтримки Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади (GAC) через eQualitie Inc. 

«З лютого 2022-го Канада виділила 15 млн дол. на програму з безпеки та стабілізації в Україні, зазначає перша секретарка Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Тамара Ромас Фіґоль, — це окрім 96 млн дол., виділених Україні для підтримки розвитку тих пріоритетів, які визначили уряд і громадянське суспільство, а також нагальних потреб у сфері продовольчої безпеки».

Інформаційними партнерами платформи стали Міністерство цифрової трансформації України та національний проєкт Дія.Цифрова освіта. «Ми опинилися в першій у світі кібервійні, де країна-агресор використовує технології, пропаганду, дезінформацію та цифрові інструменти як справжню зброю. Ворог не нехтує персональними даними, ставлячи під удар українців та їхню онлайн-безпеку. Тому ми підтримуємо інструменти з онлайн-безпеки, якими можуть скористатися наші громадяни. І чим якісніші вони, тим безпечнішим стає наш онлайн-простір, та міцнішими й незламнішими — українці в цифровому середовищі», зазначає головна спеціалістка Директорату європейської та євроатлантичної інтеграції міністерства Ярослава Дьо.

NADIYNO

Дослідження «Оцінка цифрових потреб» було проведено у жовтні 2022 р.і включало 12 глибинних інтерв'ю та 1047 онлайн-опитувань. В дослідженні представлено 4 цільові аудиторії: представники медіа та ГО з неокупованих територій і ті, хто евакуювалися на неокуповану територію; представники благодійних і волонтерських фондів чи ініціатив, які допомагають армії, навколовійськових організацій із неокупованих територій та ті, хто евакуювалися на неокуповану територію; представники жіночих (зокрема об'єднань дружин/матерів військових чи ветеранів), правозахисних, громадських організацій будь-якого профілю, де керівники — жінки з неокупованих територій і ті, хто евакуювалися на неокуповану територію; жителі окупованих територій, з якими зберігся зв'язок або ті, хто нещодавно виїхав з окупованої території та має досвід проживання в окупації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: