fbpx
Сьогодні
12:36 09 Лис 2022

Заради вступу до НАТО парламент Швеції готовий проголосувати за зміну конституції

16 листопада парламент Швеції планує проголосувати за зміни до конституції, що дозволять посилити антитерористичні закони на вимогу Туреччини, від якої наразі залежить схвалення заявки Стокгольма на членство в НАТО

Про це повідомляє ЄП, посилаючись на заяву конституційного комітету шведського парламенту.

"Конституційний комітет опрацював пропозицію про внесення поправки до конституції, що дозволяє обмежити свободу зібрань для груп, які займаються тероризмом… Комітет пропонує риксдагу погодитися з пропозицією", наголошують у повідомленні.

Про рішення парламенту щодо майбутнього голосування заявив новий прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Заява про це прозвучала після візиту прем'єра до Анкари, де він зустрівся з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.

Крістерссон пообіцяв зайняти більш жорстку позицію щодо боротьби зі злочинністю і тероризмом під час візиту до Туреччини.

Голосування призначено на 16 листопада, а зміна, як очікується, набуде чинності 1 січня.

Експерти заявили, що новий закон полегшить судове переслідування членів Робочої партії Курдистану (РПК), занесеної до чорного списку Анкарою та більшістю її західних союзників.

У Швеції поправка до конституції має бути схвалена двома окремими парламентами із проведенням загальних виборів між ними. Перше голосування відбулося за попереднього лівого уряду Швеції.

Крістерссон, який переміг на загальних виборах у Швеції 11 вересня, назвав конституційну поправку "великим кроком".

Зазначимо, що після вторгнення росії в Україну Швеція та Фінляндія відмовилися від своєї давньої політики нейтралітету та подали заявку на вступ до НАТО.

Але Туреччина заблокувала заявки Швеції та Фінляндії, звинувативши, зокрема, Стокгольм у тому, що він є притулком для "терористів".

Також відомо, що Туреччина навряд чи підпише заявку Швеції на членство в НАТО до кінця року, і шанси на те, що це станеться ще до виборів, які відбудуться наступного року, невеликі.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: