fbpx
Сьогодні
14:15 06 Лис 2022

Російські загарбники заявили, що нібито ЗСУ обстріляли Каховської ГЕС: пошкоджена дамба

Фото: Херсонці

На Херсонщині російсько-окупаційні війська звинуватили українських військових в обстрілі Каховської гідроелектростанції. Окупанти наполягають, що дамба ГЕС отримала пошкодження

Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на окупаційні "служби".

Російські загарбники заявляють, що одна ракета влучила у шлюз дамби і є руйнування.

В обстрілі Каховської ГЕС звинувачують українських військових. Агресори зазначили, що нібито близько 10:00 ЗСУ випустили 6 ракет з установки HIMARS. За словами росіян, 5 ракет із HIMARS збила їхня ППО.

Пізніше загарбники додали, що влучання ракети в шлюз Каховської дамби "не спричинило критичних руйнувань".

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, стало відомо, що 5 листопада абонентам російських мобільних операторів у Херсоні загарбники розсилали повідомлення з попередженням про нібито підготовку Збройними силами України масованого обстрілу.

Людей закликали якнайшвидше покинути правобережну частину міста. Водночас у деяких населених пунктах окупанти знищують вежі українських мобільних операторів.

Чим загрожує руйнування Каховської ГЕС?

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський повідомляв, що росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції та можуть її підірвати.

Президент впевнений, що росія вже підготувала все, щоб підірвати дамбу. Зокрема, українських працівників вигнали з Каховської станції, тепер її контролюють росіяни.

За даними української розвідки, агресори спланували підрив дамби Каховської ГЕС завчасно. Оскільки основні роботи із замінування проведено ще у квітні.

Якщо загарбники все-таки підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, зокрема Херсон, а постраждати можуть сотні тисяч людей.

Також підрив може:

  • зруйнувати забезпечення водою значної частини півдня України,
  • залишити Запорізьку АЕС без води для охолодження,
  • знищити роботу Кримського каналу, стверджує Зеленський.

Наприкінці жовтня окупаційна адміністрація Херсонської області заявила, що на Каховському водосховищі скидають воду, "щоб знизити масштаби збитків у разі руйнування ГЕС".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: