fbpx
Сьогодні
10:52 05 Лис 2022

Національний інститут раку після реорганізації планує укласти договір з НСЗУ: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

У Національному інституті раку (НІР) планують провести реорганізацію і створити державне некомерційне підприємство

Про те, що означають ці зміни для пацієнтів і співробітників інституту раку, "Українській правді. Життя" розповів головний лікар НІРу Андрій Безносенко.

У чому проблема?

В Україні за програмою медичних гарантій покриваються найважливіші види лікування пацієнтів з онкологією.

Щоб отримання лікування безоплатно, потрібне направлення від лікуючого лікаря або документ про переведення з іншого медзакладу.

На сьогодні, Національний інститут раку є єдиним закладом серед всіх онкоцентрів країни, де не працювала Програма медичних гарантій.

Яке рішення?

Реорганізація Національного інституту раку дасть закладу можливість укладати договори за програмою медичних гарантій з Національною службою здоров'я України (НСЗУ), повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.

Тобто, НІР буде отримувати державне фінансування на кожного пацієнта, якому надають відповідні послуги.

Головний лікар наголосив, що такого перетворення у інституті чекали три роки.

Андрій Безносенко сподівається, що це переведе заклад на новий рівень.

Як це працює?

НІР буде отримувати державне фінансування на кожного пацієнта, якому надають відповідні послуги

"Перехід у державне некомерційне підприємство це – наступний крок, який зробить інститут для інтеграції в єдиний медичний простір, в якому вже перебувають міські та обласні онкоцентри", – каже головний лікар.

Безносенко говорить, що бюджети міських і обласних онкологічних центрів, які уклали контракти з НСЗУ, зросли на 200-250%.

Пацієнти змогли отримати набагато більше безкоштовних ліків і витратних матеріалів за кошти держави, а у лікарів і медсестер збільшилася заробітна плата.

Тепер до них приєднається і Національний інститут раку.

Окрім того, реорганізація передбачає автономність закладу.

"Не треба буде щодня зв'язуватися з МОЗ, щоб вирішувати питання працевлаштування, звільнення, штату, структури, стратегії розвитку що. У нас є велике сподівання на Наглядову раду, яка буде виконувати спостережну і контролюючу функцію за інститутом", – говорить Андрій Безносенко.

Щодо того, як вплине реорганізація на так звану корупційну складову, головний лікар каже, що "системної корупції в інституті раку немає".

"Сподіваюсь, зміни в установчих документах не призведуть до її появи", – говорить він.

Не вплине зміна статусу закладу і наукову роботу, яка проводиться у НІР. НСЗУ буде оплачувати лише лікування пацієнтів, а наукова діяльність буде фінансуватися за іншою програмою.

Андрій Безносенко каже, що єдиний недолік нового статусу НІРу у тому, що співробітникам треба буде до нього звикати і змінюватися.

"Треба буде боротися за пацієнтів, покращувати сервіси медичної допомоги, бо конкуренція серед державних, комунальних і приватних онкоклінік дуже висока. І такий перехід дозволить нам бути більш динамічнішими, гнучкішими і мобільнішими", – каже Андрій Безносенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: