fbpx
Сьогодні
18:43 03 Лис 2022

Рада може прийняти небезпечний для довкілля законопроєкт

Фото: Рубрика

Природоохоронні організації закликають законодавців не приймати, а доопрацювати небезпечний для довкілля законопроєкт №8058 "Про прискорений перегляд інструментів державного регулювання господарської діяльності"

Найближчим часом на голосування у Верховні Раді може бути винесений законопроєкт №8058 "Про прискорений перегляд інструментів державного регулювання господарської діяльності". Українські громадські організації вимагають від депутатів направити його на доопрацювання, адже документ містить значні ризики для довкілля.

За задумом авторів, урядовий законопроєкт №8058 має сприяти дерегуляції ведення бізнесу та економічному зростанню країни. 

Для цього в законопроєкті передбачено, що:

  • До 1 січня 2023 року Кабмін має переглянути всі наявні дозволи та процедури, пов'язані з веденням бізнесу в майже всіх сферах економіки. "Непотрібні" дозволи будуть скасовані, натомість залишиться "вичерпний" перелік дозволів та процедур.
  • Провідні рішення щодо скасування дозволів ухвалюватиме спеціальна комісія, до складу якої входитимуть Офіс Президента, деякі міністерства, а також бізнес-асоціації (з правом дорадчого голосу). 
  • Рішення про скасування дозволів Кабмін прийматиме за спрощеною процедурою – кулуарно, без громадського обговорення або інших можливостей для громадськості вплинути на прийняття рішень.
  • Скасування "непотрібних" дозволів не потребуватиме змін до законів. Інакше кажучи, навіть якщо якийсь дозвіл чи процедура передбачені законами, Кабмін може не включити його у "вичерпний" перелік дозволів – і такий дозвіл стане необов'язковим.
  • Регулювання бізнесу державою відбуватиметься за принципом "один новий дозвіл  – мінус два старих".

У чому полягають ризики?

Громадські організації наголошують на значних ризиках від ухвалення законопроєкту: 

"У разі ухвалення 8058 малозрозуміла комісія може без жодного обговорення відмінити будь-які дозволи, пов'язані з довкіллям. Під загрозою охорона лісів, захист диких тварин, заповідні території та багато іншого. Під благою метою "дерегуляції" влада не тільки віддає довкілля на знищення великому бізнесу. Вона ще й знову відгороджується від громадянського суспільства. Що заважає "дерегулювати" бізнес продумано та прозоро?", – говорить Єгор Гриник, біолог Української природоохоронної групи. 

У громадських організаціях наголошують:

  • законопроєкт загрожує успішній євроінтеграції України, адже не лише порушує європейське законодавство про участь громадськості у прийнятті рішень
  • створює проблеми для впровадження європейського законодавства в Україні: принцип "один новий дозвіл  – мінус два старих" не дасть змоги відобразити численні європейські директиви в законодавстві.

Законопроєкт викликає питання і у НАЗК: представники відомства відмічають, що документ непродуманий, часто необґрунтований та створює корупційні ризики. До того ж, він перекладає функції Верховної Ради на Кабмін, а отже, порушує Конституцію та потребує доопрацювання.

За кілька днів 25 організацій та ініціатив, серед яких WWF-Україна, Екодія та Українська природоохоронна група, поставили свої підписи під зверненням до парламентарів, аби відправити законопроєкт на доопрацювання, адже його ухвалення може стати фатальним для довкілля.

Водночас найближчим часом законопроєкт №8058 може бути винесений на голосування. Комітети з питань економічного розвитку та євроінтеграції документ підтримали. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: