fbpx
Сьогодні
18:30 02 Лис 2022

Вчені зібрали докази існування гігантського океану на Марсі в минулому

Близько 3,5 мільярдів років тому на поверхні Марсу існував величезний океан, який міг покривати сотні тисяч квадратних кілометрів Червоної планети. Такі висновки зробили науковці з Університету штату Пенсільванія, зібравши докази

Відповідне дослідження опублікували в Journal of Geophysical Research: Planets and Nature Geoscience, повідомляє Science alert.

Про існування океану свідчить топографія берегової лінії на численних знімках Марса, яку проаналізували вчені.

Дно кратера Ґейла поблизу регіону Aeolis Dorsa, який міг бути величезним океаном. Фото: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Дослідники змогли накреслити на карті понад 6,5 тисяч кілометрів річкових хребтів, "вирізьблених" річками.

Вони припускають, що ці хребти є розмитими дельтами річок або поясами підводних каналів, які з'явилися на морському дні.
Геолог Бенджамін Карденас з Університету штату Пенсільванія говорить: "На Землі ми малюємо історію водних шляхів, дивлячись на осад, який відкладається з часом. Ми називаємо це стратиграфією.

Це ідея, що вода транспортує осад, і ви можете вимірювати зміни на Землі, розуміючи, як осад накопичується. Те саме ми зробили тут – але це Марс" .

Використовуючи дані Mars Reconnaissance Orbiter, зібрані в 2007 році, команда проаналізувала товщину, кути і розташування хребтів, щоб дослідити топографічну западину, відому як регіон Aeolis Dorsa.

Ймовірно, що у минулому в цьому регіоні відбувалися масштабні зміни, каже геолог. Це підтверджують докази значного підвищення рівня моря та швидкого переміщення гірських порід річками і течіями.

 

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: