fbpx
Сьогодні
16:58 30 Жов 2022

НАТО закликає рф терміново відновити зернову угоду

Фото: Міністерство інфраструктури України

росії необхідно в терміновому порядку відновити дію зернової угоди, щоб Україна змогла продовжувати експорт сільгосппродукції.

Як повідомляє Reuters, про це заявила прессекретар НАТО Оана Лунгеску.

"Президент путін (президент рф володимир путін – ред.) має припинити робити продовольство зброєю і закінчити свою незаконну війну проти України. Ми закликаємо росію переглянути своє рішення і терміново відновити угоду, щоб продовольство потрапило до тих, хто його найбільше потребує", – наголосила Лунгеску.

За її словами, зернову угоду, яку було затверджено у Туреччині, підтримують усі країни-члени Альянсу.

"Цей експорт допоміг знизити ціни на продовольство у всьому світі", – додала прессекретар.

Довідка

Ввечері, 29 жовтня у міноборони росії заявили, що рф призупиняє участь у "зерновій угоді". Кажуть, що причиною став "теракт" щодо кораблів чорноморського флоту та цивільних суден.

І який нібито здійснила Україна з участю фахівців із Великої Британії.  У Британії відреагували на це звинувачення.

В МЗС рф уточнили, що призупинили зернову ініціативу на невизначений термін. Водночас у міністерстві сільського господарства рф заявили, що готові повністю замінити на світовому ринку українське зерно.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав інші держави вимагати від рф "припинити голодні ігри" та повернутися до своїх зобов'язань. В ООН зазначили, що вже знають про рішення російської влади й підтримують із рф зв'язок.

Президент Володимир Зеленський назвав "передбачуваними" заяви росії про вихід із "зернової угоди" і вважає, що рф ухвалила рішення про це ще у вересні.

27 жовтня в українському уряді повідомляли, що за 88 днів роботи "зернового коридору" з України попрямували 397 кораблів із вантажем у 9 мільйонів тонн агропродукції.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: