fbpx
Сьогодні
10:01 28 Жов 2022

На узбережжі Чорного моря знов почали знаходити мертвих дельфінів

Фото зі сторінки нацпарку Тузлівські Лимани у Facebook

Тварини продовжують гинути від військових дій в акваторії моря. Провідний вчений Тузловських Лиманів вважає, що з початку війни загинуло до 50 тисяч дельфінів.

За словами Івана Русєва, провідного вченого Національного парку Тузловські Лимани, останніми місяцями Чорне море вже не виносило мертвих дельфінів на пляжі. Також не було інформації, що знайдено десь мертвих дельфінів на узбережжі Чорного моря і в інших країнах. 

"І ось, тільки нещодавно, на узбережжі моря в межах нацпарку біля Лебедівки, ми знову знайшли залишки загиблого дельфіна на малодоступній для собак та шакалів ділянці піщаного пересипу, біля високих урвищ. Там він висох, але був не пошкоджений хижаками. Враховуючи те, що це тільки залишки, можна сказати про те, що тварина ймовірно загинула ще в середині літа, коли рашисти активно пересувались по морю і використовували сонари", — зазначає Іван Русєв. 

Раніше "Рубрика" вже писала про те, що сонари негативно впливають на здоров'я та життя тварин: коли дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, сонари виводять з ладу органи навігації та ехолокації тварин, і вони отримують потужну акустичну травму. 

Наразі загальна кількість загиблих китоподібних трьох видів у Чорному морі, через військові дії, по остаточним розрахунком, які проводять науковці у Тузловських Лиманах, становить набагато більше 5000 особин з початку війни 2022 року, але Іван Русєв вважає, що жертв серед дельфінів значно більше:

"Нагадую ще раз про те, що море викидає на берег лише біля 5% від всіх загиблих тварин. Решта 95% просто йде на дно моря і ми не можемо їх зареєструвати. Вони не доступні для виявлення та підрахунку з берега, тому ми оцінюємо, що за часи війни російських варварів проти України вже загинуло, ймовірно, до 50 тисяч китоподібних, що є вкрай жахливим для морської екосистеми", — пише Іван Русєв на сторінці нацпарку в Facebook.

Вчений також зазначає, що все одно бачив живих дельфінів-афаліна в морі, але вже дуже рідко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: