fbpx
Сьогодні
22:14 27 Жов 2022

Війна викликає стрес у понад 70% українців, - дослідження

Більше половини українців оцінюють свій психологічний стан як середній, понад 70% відчувають стрес і знервованість, найголовніша причина — російська агресія.

Про це на презентації дослідження "Досвід українців щодо звернення по психологічну допомогу та бар'єри на цьому шляху" в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповіла представниця Gradus Research Анна Ільєнко.

Результати дослідження будуть використані при роботі над Національною програмою психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, створення якої ініціювала перша леді Олена Зеленська.

"71% опитаних декларують, що вони останнім часом відчували стрес або знервованість. Дві третини населення стресують і навіть можуть про це сказати", – сказала Ільєнко.

За її словами, 21% опитаних відповіли що останнім часом не відчували стресу та знервованості, 8% опитанних важко було відповісти на це питання.

Як зауважила Ільєнко, серед опитаних дві групи найбільше відчувають стрес: жінки та вікова група 25-34 роки. Серед жінок таких 79% опитаних, серед вікової групи 24-34 — 76%.

Також високий рівень стресу у віковій групі 45-54 роки — 70%, серед чоловіків 63% заявили що відчувають високий рівень стресу, серед молоді віком від 18 до 24 — 67%. Найменше спостерігають у себе підвищення рівня стресу люди вікової групи 55-60 років – 59%.

Найголовнішою причиною стресу та знервованості 72% респондентів назвали повномасштабну війну росії проти України. Крім того, серед причин фінансові складнощі вказали 44% опитаних, соціально-політичну ситуацію в країні — 30%, стан власного здоров'я — 25%, безробіття — 25%, робота, робочі питання — 23%, високий рівнеь інфляції — 23%, сімейні справи та стосунки — 22%, стан здоров'я близьких — 20%, курс гривні — 19%.

Серед аспектів війни, які викликають сильну знервованість та стрес, респонденти назвали безпеку близьких (63%), втрату джерела доходу (42%), ризик втрати майна (37%), ризик померти під час бойових дій (37%), розлуку з рідними сім'єю — 32%, ризик отримати поранення — 24%, страх перед тим, що чекає на новому місці — 16%, проблеми, пов'язані з рідними, близькими, друзям – 16%, відсутність можливості залишити країну — 14%, проблеми з доступом до медикаментів — 10%, отримані під час війни поранення — 9%, проблем з доступом до продуктів — 9%, відсутність можливості покинути своє місто при окупації — 9%.

Водночас, як повідомила Ільєнко, половина опитаних людей (51%) оцінюють стан свого психологічного здоровʼя як середній. За ії словами, це вже зона ризику, ці люди можуть швидко перейти в зону критичних станів. 41% опитаних відповіли, що оцінюють свій рівень як задовільний.

Стосовно емоцій напруженість відчувають 42% українців, втому — 41%, втім на такому ж рівні надія — 41%.

"Це така характерна риса для українців, ми віримо в перемогу і це добре, з цим можна працювати в комунікаціях і практиках", – сказала експерт.

Вона додала, що страх відчувають 26% опитаних, 24% – гнів, 22% – гордість, 21% – роздратування, 20% – обережність, 19% – безсилля, 17% – розгубленість.

Всього 14% опитаних сказали, що відчувають відчай, також 14% заявили про почуття мотивації, бажання діяти, 13% відчувають розчарування, 11% сказали про самотність.

Згідно з опитуванням, 39% українців для подолання стресу та напруги сидять в інтернеті, 31% – спілкуються друзями та рідними, 29% – дивляться телевізор чи серіали, 24% – проводять час з близькими, 24% – слухають музику, 20% – заглиблюються в роботу, 19% – займаються улюбленими справами, хобі, 16% опитаних відповіли, що вживають алкоголь, або приймають ліки від стресу. Крім того, 15% читають книги, 14% вживають більше солодкого чи смачного, лише 13% вибираються на природу, займаються спортом лише 10% опитаних.

"Тільки 2% людей консультуються з психотерапевтом, психологом чи сімейним лікарем, коли відчувають симптоми стресу, тривоги. Практика звернення до спеціалістів просто відсутня", – сказала Ільєнко.

За її словами, найчастіше до психологів чи психотерапевтів звертаються жінки (10%), вікова група 18-24 роки (19%) та вікова група 25-34 роки (10%).

За даними дослідження, українці вважають достатньою проблемою для звернення за психологічною допомогою перебування в полоні (45%) та втрата близької людини через війну (43%). 40% назвали наявність проблем з психологічним/психічним здоров'ям через війну, 39% – участь в бойових діях, 38% – перебування в окупації, 32% – перебування безпосередньо чи поблизу зони бойових дій, 27% – втрату житла через війну, 22% – наявність проблем зі здоров'ям через війну, 20% – втрату майна (не житла) через війну, 18% – переїзд з місця постійного проживання через війну в межах України.

Результати дослідження будуть використані при роботі над Національною програмою психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, створення якої ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Дослідження Gradus Research відбулося у вересні 2022 року онлайн, через мобільний застосунок. Опитування проводилося серед мешканців міст від 50 тис. населення віком від 18 до 60 років. Кількісь результативних інтерв'ю – 2100.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: