fbpx
Сьогодні
17:57 27 Жов 2022

Україна в ОБСЄ: дії росії підпадають під визначення злочину геноциду

English version here

Дії росії в Україні підпадають під визначення міжнародного злочину геноциду.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає "Укрінформ".

"Кожен тиждень російської загарбницької війни приносить нові й нові повідомлення про руйнування та смерть. Минулі вихідні в Україні розпочалися з обстрілів російськими ракетами, знову спрямованих на критично важливу цивільну інфраструктуру. Того дня, 22 жовтня, росія запустила 36 ракет. За даними Міненерго, російські окупанти пошкодили до 40% енергетичної інфраструктури України", – сказав Цимбалюк.

Він також звернув увагу на повідомлення про мінування росіянами одного з найбільших українських енергетичних об'єктів – Каховської ГЕС, у разі руйнування якої може бути затоплено 80 населених пунктів, у тому числі Херсон, а Запорізька АЕС залишиться без води для охолодження.

"Все частіше надходять повідомлення про примусове вивезення місцевих жителів, особливо дітей, з Херсонщини. Крім того, рф продовжує вбивати українських дітей, народжених і ненароджених. Два дні тому в Дніпрі внаслідок чергового ракетного обстрілу загинули двоє людей, у тому числі вагітна жінка. Також є історія 8-річного хлопчика з Бахмута, у якого під час обстрілу загинули тато й мама на сьомому місяці вагітності", – заявив посол.

За його словами, станом на 26 жовтня від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні загинуло 430 дітей, щонайменше 822 дитини дістали поранення. І це не остаточні дані, оскільки значна територія захоплена росією.

"Водночас, на звільнених територіях виявляється все більше слідів російських злочинів. Наразі в Харківській області виявлено 22 катівні. Ось так виглядає геноцид", – зазначив посол України при ОБСЄ.

Він нагадав, як міжнародна конвенція визначає ознаки цього жахливого міжнародного злочину: "Вбивство членів групи; заподіяння тяжких фізичних або психічних ушкоджень членам групи; навмисне створення для групи життєвих умов, розрахованих на її повне або часткове фізичне знищення; застосування заходів, спрямованих на запобігання народжуваності в групі; примусове переміщення дітей однієї групи в іншу".

Цимбалюк наголосив, що дії росії в Україні підпадають під визначення цього злочину. "Навмисні удари по критичній цивільній інфраструктурі України, примусова депортація та всиновлення українських дітей, сексуальне насильство, тортури, невибіркові обстріли тощо – усі дії росії підпадають під визначення цього злочину", – заявив він.

Український посол вказав на те, що судовий процес над Фелісьєном Кабугою за злочини, скоєні під час геноциду в Руанді 1994 року, який розпочався цієї осені в Гаазі, нагадує, наскільки небезпечні дезінформація та підбурювання до агресивного геноциду.

"Нещодавній випадок з "Russia Today", ведучий якої на вихідних закликав "кидати українських дітей у річку або спалювати їх у хаті", є показовим у цьому плані, але не поодиноким. Верхівка кремлівських пропагандистів продовжує закликати знищувати цілі українські міста", – заявив Цимбалюк.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: