fbpx
Сьогодні
Відео 15:44 27 Жов 2022

У чотирьох воєводствах Польщі одночасно відбувся демонтаж 4 пам’ятників червоноармійцям

Фото: Instytut Pamięci Narodowej

У Польщі одночасно у населених пунктах чотирьох воєводств країни відбувся демонтаж чотирьох пам'ятників на честь червоної армії

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначають, процес демонтажу транслювався у прямому ефірі на сайті Інституту національної пам'яті (IPN) Польщі та соцмережах регіональних відділів Інституту.

Голова IPN Польщі Кароль Навроцький відвідав місце демонтажу радянського пам'ятника в населеному пункті Глубчице Опольського воєводства (південний захід РП).

Під час брифінгу для ЗМІ він підкреслив, що відбувається демонтаж символу радянської системи, яка пліч-о-пліч з Адольфом Гітлером розпочала Другу світову війну. А також символу системи, яка після 1945 року підпорядкувала і колонізувала пів Європи, зокрема і Польщу.

Польща, декомунізація

Фото: Instytut Pamięci Narodowej

"Це символ системи, дух якого перейняла сучасна російська федерація, яка в ціннісній і ментальній площині відповідає за смерть українців сьогодні, в XXI столітті",- наголосив Навроцький.

Голова IPN додав, що цей пам'ятник є також символом брехні та перекручування історії. Оскільки в 1945 році радянські солдати не принесли до Польщі свободу, а "чергове поневолення".

Навроцький навів приклади, коли радянські солдати вбивали невинних поляків у різних населених пунктах після так званого звільнення територій від нацистів.

Голова IPN зазначив, що в росії зараз передбачено кримінальне переслідування за демонтаж пам'ятників радянської доби, зокрема і за кордоном.

"Це показує, яка ментальність російської федерації: вона хоче впливати на те, як виглядає право і реалізація права у вільній і незалежній Польщі", констатував він.

Навроцький підкреслив, що він та інші представники IPN Польщі є під загрозою переслідування з боку слідкому рф за демонтаж радянських пам'ятників в Бжегу, Мальборку і Валбжиху.

Він висловив припущення, що, ймовірно, в росії відкриють на них нові справи і за сьогоднішній демонтаж кількох пам'ятників червоноармійцям.

"Але Польща є незалежною країною, а не російською колонією, як це було за комунізму, і демонтаж пам'ятника є свідченням цього",  резюмував голова польського Інституту.

До відома, демонтаж пам'ятників червоноармійцям, окрім населеного пункту Глубчице, відбувся також в:

  • Бичині Опольського воєводства,
  • Боболіцах Західнопоморського воєводства на північному сході країни,
  • Сташові Свєнтокшиського воєводства на південному сході РП.

Усі чотири пам'ятники вдячності червоній армії було встановлено в цих населених пунктах в 1945 році.

Як відомо, у березні цього року голова ІPN Навроцький закликав органи місцевого самоврядування Польщі активізувати процес декомунізації. Відповідно провести усунення з публічного простору усіх назв та символів, які вшановують особи, організації та людей, які символізують комуністичну епоху.

У Польщі останнім часом було демонтовано кілька пам'ятників радянської доби, зокрема червоній армії чи радянським генералам. В усіх випадках це викликало різкий протест посольства рф у Польщі та МЗС росії.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: