fbpx
Сьогодні
Рішення 12:24 26 Жов 2022

Куліш на багатті: як волонтерська польова кухня допомагає киянам, коли немає електрики

Фото: Рубрика

24 лютого. Околиця Києва. Вікторія зі своїм чоловіком та їхнім другом питають у наших військових, які в той час були неподалік від їхнього дому: як допомогти? Ті кажуть — нагодуйте нас. А вже 25 лютого зранку до справи залучена польова кухня з військкомату. Почали з заварювання чаю, а далі звернулися до людей за допомогою.

У березні допомога переросла в десятки людей, які готували їжу, у намети, склади консервів, овочі, фрукти, багаття, на якому смажили м'ясо, та навіть червона риба — в перші дні повномасштабної війни волонтери отримували безліч різної їжі.

З того часу кухня розвинулась та отримала свою назву — Польова кухня Б-50. Від березня на польовій кухні приготували десятки тисяч порцій їжі, навіть почали своє власне виробництво енергетичних батончиків для наших військових, які зараз "на нулі".

А 18 жовтня вранці, після влучання по об'єктах енергетичної інфраструктури, коли на житловому масиві Троєщина зникло світло, волонтери одразу запропонували мешканцям району приходити до них на обіди. 

"Рубрика" теж завітала на кухню, щоб дізнатися більше подробиць від волонтерів про їхню допомогу.

Перше, що чуєш, завітавши на кухню, — це, звісно, пропозицію пообідати. Готують тут куліш — смачний, на багатті. 

Старший кухар Руслана Тереховець розповідає: 

"Зранку чула гучні звуки, але в той час поруч їхала велика вантажівка, тому вирішила, що то від неї. Але приїхали наші, кажуть, — прильоти. Пропало світло. Зрозуміли, що потрібно, поки є світло, гріти воду. І готувати більше порцій. Сьогодні приготували втричі більше, ніж зазвичай, і вже дві третини роздали. Приходило багато людей, особливо вразили мами з дітьми. Була жінка з трьома дітьми і ще одна — з шістьома.

Сьогодні ми приготували куліш, борщ, пшеничну кашу, картоплю. Наостанок приготували суп, бо бачили, що всього не вистачає.

Зазвичай ми готуємо близько 600 порцій, годуємо лежачих хворих, яким відвозять їжу соціальні працівники, персонал лікарні швидкої допомоги, військових, працівників ДСНС, комунальників".

Росіяни продовжують намагатися бити по об'єктах енергетичної інфраструктури України, але цим їм нас не зламати. Адже українці навпаки лише сильніше гуртуються та допомагають одне одному та ЗСУ. А ще — пригощають одне одного кулішем. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: