fbpx
Сьогодні
20:07 26 Жов 2022

Німеччина звернулася з проханням до Швейцарії дозволити реекспорт в Україну боєприпасів до "Гепардів", - ЗМІ

Photo: Wikipedia

Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт звернулася з проханням до своєї швейцарської колеги дозволити реекспорт в Україну виготовлених у Швейцарії боєприпасів до зенітних установок "Гепард".

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel з посиланням на відповідний лист Ламбрехт на адресу міністра оборони Швейцарії Віоли Амхерд.

"Міністр оборони Крістіне Ламбрехт намагається у своєму заклику до Швейцарії організувати терміново необхідні боєприпаси для зенітних установок "Gepard", дислокованих в Україні. У листі Ламбрехт закликала свою колегу Віолу Амхерд видати відповідну ліцензію на реекспорт 35-міліметрових боєприпасів, вироблених у Швейцарії", – йдеться у повідомленні.

У листі міністр оборони ФРН зазначає, що зенітні самохідні артилерійські установки Gepard в Україні здебільшого використовуються для захисту критичної інфраструктури. Таким чином, вони допомагають убезпечили морські порти на півдні країни, які є ключовими для експорту українського зерна.

Як зазначила Ламбрехт, з огляду на "гуманітарні наслідки в усьому світі", які спричинить припинення поставок зерна, Німеччина та Швейцарія повинні "обов'язково задовольнити" запит України на додаткові боєприпаси.

Зазначається, що досі Швейцарія відмовлялася видавати необхідні дозволи на реекспорт боєприпасів для "Гепард", які виробляються цюріхською компанією Oerlikon-Bührle. Причиною називалося те, що Швейцарія не поставляє озброєння в кризові регіони і завжди прагне залишатися нейтральною в міжнародних конфліктах. А тому, як і Ізраїль, Швейцарія поки що відкидає будь-яку оборонну підтримку України.

За даними видання, Німеччина надала Україні початковий пакет боєприпасів у кількості близько 60 тис. одиниць. Однак, згідно з листом Ламбрехт, Україна наразі повідомляє про "нестачу боєприпасів" через інтенсивне використання "Гепардів" проти російських безпілотників і крилатих ракет.

Як зазначає Spiegel, в іншому листі від імені Міноборони України наголошується, що безпека експорту зерна з портів Чорного моря може бути гарантована лише за умови отримання додаткових боєприпасів до "Гепардів".

Довідка

1 жовтня міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт здійснила неочікуваний візит в Україну та провела зустріч із українським колегою Олексієм Резніковим. Глава оборонного відомства Німеччини пообіцяла допомогти Україні у забезпечення протиповітряної оборони.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: