fbpx
Сьогодні
18:52 24 Жов 2022

Країни G7 закликали рф повернути Україні повний контроль над ЗАЕС

English version here

Країни Великої сімки засудили повторне викрадення російськими військовими керівництва та персоналу Запорізької АЕС, а також закликали рф повернути Україні повний контроль над ЗАЕС.

Про це йдеться у заяві G7, передає Reuters.

«Ми засуджуємо неодноразові викрадення росією керівництва та персоналу української ЗАЕС. Ми закликаємо росію негайно повернути повний контроль над ЗАЕС її законному суверенному власнику, Україні», — йдеться у заяві.

Як повідомлялося, ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ.

Нагадаємо, що російські загарбники 19 жовтня обстріляли місто-супутник Запорізької атомної електростанції Енергодар.

Як писала Рубрика, 17 жовтня внаслідок російського обстрілу підстанцій на підконтрольній Україні території відключилася остання лінія зовнішнього живлення ЗАЕС.

Тривалі перебої з електроживленням Запорізької АЕС (ЗАЕС), яку незаконно захопили окупанти, можуть призвести до другої "Фукусіми". Крім того, росіяни мінують територію навколо станції, а співробітники піддаються катуванню.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: