fbpx
Сьогодні
16:46 23 Жов 2022

У Британії та Німеччині пройдуть перші покази документального фільму "Євродонбас"

Фото: Ukrinform

У Німеччині та Великій Британії відбудуться перші покази документального фільму "Євродонбас" про спадщину українського шахтарського краю

Про це повідомляє Укрінформ.

Прем'єра фільму відбулася 6 жовтня в рамках міжнародного кінофестивалю Kharkiv MeetDocs. Показ пройшов успішно. Фільм викликав значні дискусії та питання у глядачів, адже історія європейських промисловців майже невідома в Україні. Проте доводить, що Донбас не є частиною "русского міра".

Команда фільму отримала численні запрошення від європейських країн із пропозиціями показати стрічку.

Режисер фільму Корній Грицюк онлайн долучиться до показів у Великій Британії, а потім вирушить у Німеччину.

"Для нас надзвичайно важливо показати фільм в Європі. Хоча ми і робили його для українського глядача, і сюжет фільму побудований на тому, як насаджували громадянам Радянського союзу міфи та стереотипи щодо Донбасу.

Але саме зараз той час, коли ми розриваємо свої зв'язки з імперією і повертаємось до Західного світу", розповів режисер фільму Корній Грицюк.

Кіномитець повідомив, що покази фільму саме у Великій Британії та Німеччині важливі тим, що ці країни безпосередньо брали участь в індустріалізації Донбасу. А саме в розвитку цього регіону в XIX столітті.

"І це дуже класно нагадати європейцям про таку сторінку нашої спільної історії. 100 років тому європейці не змогли відстояти свої інтереси, капітали і навіть людей перед комуністичною навалою.

Саме зараз відбувається новий виток історії, коли у нас і в них є шанс відстояти демократичну європейську Україну.

Тому, ми сподіваємось, що фільм і дискусії навколо нього в Європі будуть помітними і привернуть увагу людей. А медіа допоможуть стимулювати економічну, військову, інституційну допомогу Україні", вважає режисер.

21 жовтня в Ebbw Vale Institute, в Уельсі, відбулася британська прем'єра фільму.

Зазначимо, що регіон Уельс — батьківщина засновника Донецька — Джона Г'юза.

25 жовтня заплановано показ фільму у Шотландії, в університеті Сент-Ендрюса в рамках the Byre World series.

Після показів фільму заплановано секцію питань та відповідей з командою стрічки у складі продюсера та режисера, та дискусію за участю організаторів прем'єри фільму у Британії та глядачів.

Зокрема, Вікторії Донован, яка є лекторкою університету Сент-Ендрюса та науковою консультанткою фільму.

У рамках 32-го Фестивалю східноєвропейського кіно у Котбусі, що триватиме 8-13 листопада, відбудеться показ фільму "Євродонбас".

Також, в рамках фестивалю, режисер Корній Грицюк братиме участь у дискусії "SlowTalk" на тему "Сучасне українське кіно між відображеннями війни та процесами демократизації".

З огляду на російське вторгнення фестиваль фокусується на українській культурі та кіно, що є невіддільними частинами культурного ландшафту Європи.

Виробництво фільму здійснила ТОВ 435 ФІЛМС за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Довідка

"Євродонбас" – це документальний фільм-розслідування, який націлений розвінчати радянські міфи. А також розповісти, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейської економіки.

Команда фільму віднайшла й анімувала ряд унікальних, проте маловідомих архівних матеріалів XIX століття, які показують побут європейців на Донбасі.

Експерти, історики та місцеві жителі у фільмі розказують про минуле регіону, яке старанно знищувала та викривляла радянська влада. Стирала з пам'яті людей імена таких європейських підприємців як Джон Г'юз, Ернест Сольве, Генріх Лауде.

В документальному фільмі "Євродонбас" показано іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк, які, на жаль, вже не можливо побачити такими, як у фільмі.

Оскільки незабаром після зйомок майже всі відзняті об'єкти європейської спадщини були знищені російськими військами.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: