fbpx
Сьогодні
12:55 21 Жов 2022

Кулеба закликав Німеччину визнати Голодомор геноцидом українського народу

English version here

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав німецький Бундестаг визнати Голодомор геноцидом українського народу та наголосив на геноцидній складовій війни росії проти України.

Про це він заявив у зверненні до міжнародної конференції щодо війни в Україні "Міжнародне право проти геноциду" у Берліні, повідомляє "Укрінформ".

"Коли ми говоримо про геноцид, я маю звернути увагу, що Голодомор не визнаний Бундестагом Німеччини як геноцид українців. Я переконаний, що перешкоди завжди були політичними, а саме: відсутність попередньої політичної волі в Бундестагу і стара добра політика "намагатися не провокувати росію". Всі ці чинники призвели до того, що питання застрягло в підвішеному стані", – сказав Кулеба.

Глава української дипломатії, зокрема, звернув увагу на той факт, що автор терміну геноцид Рафал Лемкін визначив Голодомор як "класичний приклад радянського геноциду".

"Не може бути кращої правової оцінки. У листопаді будуть 90-ті роковини сталінського геноциду українського народу. Я розраховую, що побачу справедливе історичне рішення, прийняте Бундестагом Німеччини вже цієї осені, аби вшанувати жертв трагедії, а також нарешті відновити міжнародне право і справедливість. Політика "не провокувати росію" нарешті зникла, тому це момент зробити правильну річ", – звернувся міністр.

Глава МЗС також підкреслив, що дії росіян у війни проти України підпадають під критерії геноциду. Зокрема, Кулеба акцентував на підбуренні до геноциду і силовому перевезенню, усиновленню та вихованню дітей як частини іншої національної спільноти.

У цьому контексті міністр зазначив, що Україна покладається на підтримку Німеччини щодо створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання злочину агресії росії.

"Як і Сталін 90 років тому, путін свідомо ставить за мету вбити українців. 90 років потому путін цілеспрямовано вбиває українців, щоб стерти нашу ідентичність", – заявив глава української дипломатії.

Довідка

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл.

Голодомор 1932-1933 років — це акт геноциду українського народу, організований керівництвом комуністичної партії та урядом СРСР шляхом створення штучного масового голоду.

День пам'яті жертв голодоморів відзначається щороку в четверту суботу листопада.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: