fbpx
Сьогодні
13:30 20 Жов 2022

Німеччина готова до зими: Шольц заявив, що шантаж путіна з відключенням газу не вдався

Фото: Reuters

Німеччина наразі позбулася залежності від енергоносіїв рф та добре підготувалися до майбутньої зими

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час виступу в Бундестазі, пише Die Welt.

Перед самітом Євросоюзу у Брюсселі Шольц закликав до європейської єдності під час війни та енергетичної кризи.

Канцлер наголосив, що ЄС виходить із кризи сильнішим. "Ми не слабкі", підкреслив канцлер ФРН.

Шольц засудив нещодавні удари росії по цивільних об'єктах в Україні. Він назвав такі дії воєнними злочинами, котрі не допомужть рф виграти війну.

"Така тактика випаленої землі не допоможе росії виграти війну", – сказав канцлер. Шольц вважає, що це лише посилило рішучість і наполегливість України та її партнерів.

Такі дії рф, як і "мобілізацію російських чоловіків на війну", він назвав "актом відчаю".

Німецький канцлер запевнив, що ФРН буде підтримувати Україну – допоки це буде потрібно. Шольц заявив, що путін відверто і безвідповідально погрожує світу застосуванням ядерної зброї.

"Він хоче посіяти страх, розділити і залякати. Він спекулює на нашій слабкості. Але він помиляється. Ми не слабкі. Німеччина разом, Європа – разом.

Наші глобальні альянси сильніші та живіші, ніж будь-коли. Путін не досягне своїх військових цілей", додав Шольц.

"Ця росія при путіні більше не є надійним торговельним партнером. Путін сподівався шантажувати нас відключенням газу. Але й тут він помилився… Разом ми переживемо зиму", підкреслив Шольц.

Німецький канцлер, зокрема, розповів, що у межах підготовки до зими Німеччина почала отримувати газ із Франції. Також готуються до запуску перші термінали зрідженого газу, укладено нові контракти на постачання.

До того ж, ухвалено рішення про продовження експлуатації атомних станцій і тимчасове повернення до вугілля.

"Ми звільнилися від залежності та добре підготувалися до майбутньої зими. Ми вживаємо необхідних заходів і не даємо себе залякати", запевнив він.

За його словами, високі ціни на енергоносії є "випробуванням".

"Політично встановлений поріг цін завжди пов'язаний з ризиком того, що виробники почнуть продаватимуть свій газ в іншому місці, а ми, європейці, зрештою отримаємо не більше газу, а менше", – пояснив Шольц свою позицію.

Шольц підкреслив, що ЄС повинен тісно координувати роботу з іншими великими споживачами газу, такими як Японія та Корея, "щоб ми не конкурували один з одним". При цьому розумну ціну також необхідно обговорити з виробниками.

"Я переконаний, що такі країни, як США, Канада та Норвегія, які солідарні з Україною, зацікавлені в тому, щоб енергія не стала недоступною для Європи", сказав він.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: