fbpx
Сьогодні
14:08 19 Жов 2022

В Україні запустили платформу, на якій можна поскаржитись про куріння у громадських місцях: як працює це рішення

В Україні з'явилася платформа, де можна поскаржитися про куріння у громадських місцях, а також про інші порушення антитютюнового законодавства

Про це пише Рубрика, посилаючись на Facebook Центра громадського здоров'я України.

У чому проблема?

Вторинний тютюновий дим, тобто "пасивне куріння", є причиною передчасної смерті 1,2 мільйона людей у світі щороку, свідчать дані ВООЗ. В Україні щороку 85 000 людей помирають від хвороб, спричинених курінням. Це близько 230 людей щодня. 

Рання втрата працездатності курців завдає шкоди й економіці. Втрати станом на 2021 рік становлять 3,2% ВВП України, або приблизно 179 мільярдів гривень.

Нагадаємо, за даними ЦГЗ, щороку в Україні від пасивного куріння гине близько 13 тисяч людей.

З 11 липня 2022 року почали діяти нові норми антитютюнового закону. Він забороняє куріння цигарок, кальянів та електронних сигарет у громадських місцях.

Згодом до закону почали пропонувати поправки, які пом'якшують заборону на куріння, однак у Верховній Раді їх не підтримали.

Яке рішення?

На сайті nosmoking.phc.org.ua можна подати скаргу, якщо ви помітили незаконний продаж тютюнових виробів, їх рекламування тощо.

Система автоматично направить скаргу до відповідного органу контролю, повідомляє Центр громадського здоров'я України.

"Щоб громадянам України було легше контролювати своє право на бездимне середовище, Центр громадського здоров'я створив простий онлайн-сервіс для моніторингу порушень антитютюнового законодавства", кажуть у відомстві.

Як це працює? 

Скаржитися можна на куріння в ресторанах, барах, кафе, громадських місцях, житлових будинках, транспорті. 

За допомогою платформи nosmoking.phc.org.ua громадяни можуть повідомити про такі порушення:

  • реклама тютюнових виробів;
  • нелегальна торгівля тютюновими виробами;
  • відсутність попереджувальної інформації та наявність заборонених предметів для куріння.

Якщо ви помітили порушення, можна також звернутися до курця, адміністрації закладу чи поліції за номером 102. Крім того, у ЦГЗ закликають розміщувати наліпки про заборону куріння (наприклад, у визначеному місці під'їзду). Макет для друку можна завантажити тут.

Онлайн-платформу, мобільний застосунок і чат-боти розробив Центр громадського здоров'я за підтримки міжнародного Фонду із боротьби з туберкульозом та захворюваннями легень.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: