fbpx
Сьогодні
20:49 19 Жов 2022

Тіла загиблих у Куп'янську першими дослідили французькі експерти

Місія французьких експертів першою дослідила тіла загиблих у Куп'янську.

Про це повідомляє Офіс Генпрокурора у Телеграмі.

"Місія французьких експертів першою дослідила тіла загиблих у Куп'янську – це доказ нашої абсолютної відкритості. Весь світ повинен дізнатися від нас та від наших міжнародних партнерів про те, що робить росія", – заявив Генеральний прокурор Андрій Костін під час спільного брифінгу з Надзвичайним і Повноважним Послом Французької Республіки в Україні Етьєном де Понсеном та групою експертів Інституту кримінальних досліджень Національної жандармерії Французької Республіки.

Костін висловив вдячність французьким партнерам за підтримку, яку вони надають Україні з перших днів війни.

"Експерти першими ще в квітні прибули на деокуповану Київщину. Франція передала Україні унікальну мобільну ДНК-лабораторію, яка надає можливість проводити дослідження на місцях ексгумації тіл, економлячи час та ресурси, які дуже обмежені в таких умовах", – нагадав Генпрокурор.

Він додав, що сьогодні мобільна лабораторія використовується на території Харківської області, де з початку вересня, було здійснено десятки виїздів, за результатами яких вже призначено понад 80 судових експертиз.

За час перебування на Харківщині французькі фахівці дослідили 42 тіла загиблих.

"Третя місія експертів з 28 вересня по 18 жовтня допомагала встановлювати причини смерті та ідентифікувати загиблих, тіла яких були виявлені під час ексгумації в місцях масових захоронень в деокупованому Ізюмі. Також ми вдячні, що експерти за власною ініціативою долучились до огляду загиблих, виявлених 30 вересня у розстріляній евакуаційній колоні поблизу села Курилівка Харківської області", – наголосив Костін.

Посол Етьєн де Понсен повідомив, що друга мобільна лабораторія буде передана Україні до кінця цього року. Він також додав, що співпраця у боротьбі з безкарністю продовжується та залишається пріоритетною для французької сторони.

Водночас керівник французької місії експертів полковник Лорен Шартьє висловив сподівання, що їхній внесок буде важливим для розслідування воєнних злочинів. Він також висловив вдячність колегам з Харкова за співпрацю та відзначив високу компетентність українських фахівців.

Генпрокурор вручив подяки французьким спеціалістам за їх вклад у розслідування воєнних злочинів та допомогу українським колегам.

Також він повідомив, що найближчим часом очікується прибуття експертних місій з Іспанії та Словаччини.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: