fbpx
Сьогодні
13:17 18 Жов 2022

Розстріл нацгвардійців на Південмаші у Дніпрі: справа пішла до суду, підозрюваний може отримати довічне

Фото: ДБР

ДБР завершило розслідування провадження щодо вбивства на заводі Південмаш у Дніпрі в ніч на 27 січня солдатом строкової служби Артемієм Рябчуком нацгвардійців

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram ДБР.

"Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно військовослужбовця, який у січні цього року вчинив стрілянину на Південному машинобудівному заводі у Дніпрі.

Обвинувальний акт направлено до суду", зазначили у відомстві.

У пресслужбі повідомили, за даними слідства Рябчук після призову на військову строкову службу зіткнувся із неуставними відносинами з боку старших по призову колег.

Кілька разів він був свідком конфліктів та сварок, про які доповідав керівництву. Через це в інших військовослужбовців сформувалося до нього негативне ставлення.

За кілька годин до трагедії, Рябчук перебував у складі бойової варти і мав відпочивати. Проте отримав наказ впорядкувати документацію у вартовому приміщенні. Солдат сприйняв це за знущання і вирішив помститися за всі попередні образи.

За даними ДБР, Рябчук взяв автомат та набої у кімнаті зберігання зброї і почав "жорстоко розстрілювати", як він вважав, усіх своїх кривдників.

У результаті інциденту 5 осіб загинули, серед них одна цивільна, ще 5 – отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Після розправи над військовими, солдат взяв автомат, 200 набоїв до нього та намагався втекти. За кілька годин його затримали у місті Підгороднє Дніпровського району.

Рябчука обвинувачують у:

  • порушенні статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості, вчинене щодо кількох осіб, із застосуванням зброї, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 406 КК України);
  • умисному вбивстві (п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • закінченому замаху на умисне вбивство двох та більше осіб особою у зв'язку з виконанням нею службового обов'язку, а також з метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення (ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • викраденні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, іншого військового майна, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 410 КК України);
  • дезертирстві (ч. 3 ст. 408 КК України);
  • порушенні статутних правил вартової служби, що спричинило тяжкі наслідки, для запобігання яким призначено дану варту, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 2 ст. 418 КК України);
  • незаконному поводженні зі зброєю, тобто носінні та зберіганні вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Також повідомляють, що одразу після трагедії ДБР зареєструвало кримінальне провадження і за фактом службової недбалості та бездіяльності посадових осіб Нацгвардії.

"Наразі у цьому кримінальному провадженні тривають експертизи, після їх завершення ДБР надасть правову оцінку усім, хто допустив трагедію, аби подібні випадки не повторилися в майбутньому", резюмували в ДБР.

Що передувало?

Як повідомляла Рубрика, в ніч на 27 січня, у Дніпрі на території заводу "Південмаш" нацгвардієць Артемій Рябчук з автомата Калашникова розстріляв караул НГУ, після чого втік зі зброєю.

5 осіб загинули (четверо військовослужбовців і одна цивільна жінка), ще 5 осіб отримали поранення.

Станом на 27 січня троє постраждалих були в реанімації, двоє з них у дуже тяжкому стані.

О 9:30 четверга солдата-вбивцю затримали патрульні поліцейські.

Рябчуку суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави строком на 60 діб. У своїй промові в суді солдат попросив вибачення у жертв свого злочину та визнав свою провину.

Згодом нацгвардієць Рябчук відмовився від своїх попередніх свідчень.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: