fbpx
Сьогодні
11:44 18 Жов 2022

Неправомірна вигода у 722 млн грн: детективи НАБУ голосили підозру Насірову та його раднику

Детективи Національного антикорупційного бюро оголосили про підозру колишньому голові Державної фіскальної служби та його раднику

Про це інформують Спеціалізована антикорупційна прокуратура і НАБУ у Telegram.

Працівники структур висунули підозру чиновникам в отриманні 722 млн гривень неправомірної вигоди.

"17 жовтня за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, а саме 722 млн гривень, колишньому голові ДФС України та у пособництві в її одержанні його раднику.

Також про підозру в наданні посадовцю неправомірної вигоди повідомили і власнику одного з агрохолдингів та кінцевому вигодоодержувачу низки юридичних осіб, в інтересах яких така вигода надавалася", повідомили у САП.

Детективи прокуратури встановили, що протягом 2015-2016 років глава ДФС одержав на свою користь та на користь третіх осіб понад 722 млн гривень неправомірної вигоди. Вчинені дії, пов'язані із забезпеченням відшкодування ПДВ підконтрольним власнику агрохолдингу юридичним особам у розмірі понад 3,2 млрд гривень.

Також наголошують, що надання неправомірної вигоди в іноземній валюті (5,5 млн доларів та 21 млн євро) відбувалося із використанням низки компаній, зареєстрованих за кордоном, що належали власнику одного із агрохолдингів.

А одержання вигоди проходило через підприємства-нерезиденти, контроль над діяльністю яких здійснював безпосередньо глава ДФС, його радник та інші особи, пов'язані з ним родинними відносинами.

Кошти між вказаними юридичними особами перераховували під виглядом надання та отримання позик або постачання продукції. До протизаконної діяльності підозрювані також залучили й інші підприємства, зареєстровані за межами України.

У САП підкреслили, що частина коштів такої неправомірної вигоди була сформована безпосередньо із грошових коштів бюджетного відшкодування ПДВ, конвертованих у іноземну валюту.

  • Дії колишнього очільника ДФС кваліфікували за ч. 4 ст. 368 КК України,
  • його радника – за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України,
  • власника агрохолдингу – за ч. 4 ст. 369 КК України.

Наразі вирішується питання про застосування щодо підозрюваних запобіжних заходів.

Зазначимо, що правоохоронці не називають імен фігурантів справи.

Проте у той час головою ДФС із 5 травня 2015 до 3 березня 2017 року був Роман Насіров. Працівники НАБУ затримали Насірова 2 березня 2017 року, після того його відсторонили від посади.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: