У Києві знешкодили злочинне угруповання, яким із росії керував екснардеп Кива

У Києві знешкодили злочинне угруповання, яким із російської федерації керував колишній народний депутат від ОПЗЖ Ілля Кива.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Учасники банди входили до громадського об'єднання «Патріоти – за життя», яке підконтрольне колишньому народному депутату Іллі Киві. Сам він перебуває у міжнародному розшуку за вчинення особливо тяжких злочинів, серед яких – державна зрада і посягання на територіальну цілісність України", – йдеться в повідомленні.

При цьому додається, що до втечі депутата в рф ці "патріоти" виконували його завдання зі здійснення провокацій під час масових заходів для розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні.

Також їх залучали до так званої "фізичної підтримки" та охорони публічних виступів представників прокремлівської партії, насамперед у центрі Києва.

За участь у кожній з таких "акцій" зловмисники отримували гроші від своїх "координаторів" з ОПЗЖ.

За даними слідства, до складу угруповання входили щонайменше 12 осіб, причетних до кримінальних кіл. Їхній організатор був на прямому зв'язку з Кивою, погоджуючи свої дії, зокрема після повномасштабного вторгнення рф.

За задумом Киви, учасники банди мали залишитись у Києві для підтримки загарбників у разі захоплення регіону, проте після втечі Киви його поплічники вирішили організувати наркобізнес для одержання додаткових прибутків.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України планується повідомлення про підозру організатору й учасникам злочинної групи та обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Довідка

Офіс генерального прокурора оголосив Киві підозру у державній зраді і порушенні територіальної цілісності.

За день до повномасштабного вторгнення росії Кива записав відеопривітання з днем радянської армії й озвучив потребу у "визволенні" України.

10 березня Личаківський районний суд Львова заочно обрав Киві запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 15 березня Верховна Рада позбавила Киву депутатського мандату за особистою заявою.

29 березня тодішня генпрокурор Ірина Венедіктова поінформувала, що підписала ще одну підозру Киві – у вчиненні публічних закликів до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації (ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу України) та закликах до агресивної війни (ст. 436 Кримінального кодексу України).

20 квітня суд надав дозвіл на спеціальне розслідування щодо Киви. У травні справу Киви направили до суду.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Свіжі дописи

  • Новини

Обвал будинку в Бєлгороді: у Міноборони рф кажуть, що винна їхня ППО, а OSINT-дослідник припускає, що він міг бути підірваний

Міністерство оборони росії стверджує, що обвал під’їзду в багатоповерховому будинку в Бєлгороді стався внаслідок роботи… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

USAID підтримує роботу українських компаній під час відключень електроенергії: у чому рішення

Для шести українських аграрних експортерів, щоб вони могли працювати під час відключень електроенергії,  проєкт USAID… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

У Сумах під час повітряної тривоги пролунав вибух

12 травня у Сумській області оголосили повітряну тривогу, а в обласному центрі вдень місцеві мешканці… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

У харківській підземній школі провели перші пробні уроки: навіщо це рішення

Напередодні у Харкові провели пробний навчальний день у першій підземній школі міста, а вже з… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

У ГУР розповіли, чи знали про плани окупантів щодо вторгнення у Харківську область

Українська розвідка знала про плани російських загарбників щодо наступу в Харківській області: відповідні органи були… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

Дослідження: майже половина всіх випадків раку пов’язана надмірною вагою

Для понад 30 типів онкологічних захворювань може стати причиною надмірна вага. Науковці виявили зв’язок між… Читати більше

Sunday May 12th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.