fbpx
Сьогодні
18:05 06 Жов 2022

Рада закликає світ підтримати право на самовизначення корінних народів рф

English version here

Фото УНІАН

Верховна Рада звернулась до міжнародного співтовариства щодо підтримки права на самовизначення корінних народів російської федерації.

Як повідомляється на сайт парламенту, відповідну постанову №8105 підтримали 322 народні депутати.

Так, у зверненні підкреслюється, що, реалізовуючи свою загарбницьку імперіалістичну політику, росія століттями вчиняє геноцид поневолених народів, ігнорує принцип рівноправності та самовизначення народів, грубо порушує права корінних народів та громадян, які належать до національних меншин.

Зазначається, що навіть проводячи загарбницьку війну проти України, російська влада здійснює геноцид народів рф, зокрема використовуючи для цього мобілізацію.

Наголошується, що тоталітаризм та авторитаризм російської влади становлять загрозу для вільного, демократичного розвитку народів росії та реалізації їх права на самовизначення, а її імперська політика несумісна зі Статутом Організації Об'єднаних Націй, загальновизнаними нормами та принципами міжнародного права.

У зв'язку з цим Верховна Рада висловлює підтримку невід'ємного права народів рф на самовизначення відповідно до Статуту ООН, загальновизнаних норм та принципів міжнародного права.

Парламент закликає міжнародне співтовариство до вжиття всіх необхідних заходів для припинення переслідування кремлівським режимом лідерів та членів національно-визвольних рухів народів російської федерації; припинення практики депортації та внутрішнього переміщення громадян росії з метою спотворення етнічного складу регіонів російської федерації; беззаперечного гарантування громадянам рф права на вільне висловлення поглядів, думок, участь у мирних зібраннях, свободу об'єднань, свободу совісті та віросповідання, а також на забезпечення вільного розвитку традицій та культурної самобутності народів росії.

Водночас ВРУ звертається до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу із закликом щодо послідовної підтримки народів рф у реалізації ними права на самовизначення. Окрім того, парламент закликає до посилення всебічної підтримки України задля її перемоги в російсько- українській війні з подальшою деімперіалізацією рф та деколонізацією народів, що приєднані та утримуються в її складі.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: