fbpx
Сьогодні
20:11 04 Жов 2022

Президент Латвії виступає за створення спецтрибуналу для покарання рф

Фото: flickr.com/saeima

Для притягнення російської держави до відповідальності за злочин агресії проти України потрібно створити спеціальний міжнародний трибунал.

Про це під час дискусії в ході Варшавського безпекового форуму сказав президент Латвії Егілс Левітс, передає "Укрінформ".

"Відповідальність держави є дуже важливим питанням, і для притягнення до відповідальності росії як держави повинен бути створений спеціальний міжнародний трибунал", – сказав Левітс.

За його словами, потреба в окремому трибуналі пов'язана з тим, що розслідування злочину агресії однієї держави проти іншої не підпадає під пряму юрисдикцію жодної з діючих нині міжнародних судових інституцій.

"Безкарність є запрошенням до вчинення злочину, і це є головною причиною створення спеціальної інституції для розслідування порушень росією міжнародного законодавства, найбільш брутального порушення з часів Другої світової війни", – зауважив латвійський лідер.

Він підкреслив, що спеціальний трибунал призначений виключно для покарання держави, а розслідування злочинів, вчинених окремими російськими військовослужбовцями під час вторгнення в Україну, перебуває в компетенції Міжнародного кримінального суду, який уже заявив про готовність до розслідування.

"Це (розв'язана росією неспровокована війна проти України – ред.) є порушенням міжнародного законодавства… і відповідальність міжнародного співтовариства – захистити міжнародне законодавство та створити інституцію для притягнення до відповідальності російської держави", – сказав Левітс.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: