fbpx
Сьогодні
13:14 03 Жов 2022

Визначили лауреата Нобелівської премії-2022 у галузі фізіології та медицини

Нобелівський комітет визначив лауреата Нобелівської премії 2022 з фізіології та медицини.

Переможця оголосили 3 жовтня під час конференції у Стокгольмі.

Цього року премію отримає шведський біолог і фахівець з еволюційної генетики Сванте Паабо "за його відкриття щодо геномів вимерлих гомінінів та еволюції людини".

Сванте Паабо, зокрема, у 2008 році відкрив "Денисівську людину" – вимерлого гомініна, а також секвенував геном неандертальця – вимерлого предка сучасної людини.

"Фундаментальні дослідження Паабо дали початок абсолютно новій науковій дисципліні: палеогеноміці. Виявляючи генетичні відмінності, які відрізняють усіх живих людей від вимерлих гомінідів, його відкриття створюють основу для дослідження того, що робить людей унікальними", – кажуть у Нобелівському комітеті.

Цьогорічний переможець є сином біохіміка Суне Бергстрема – лауреата Нобелівської премії з фізіології і медицини 1982.

Сванте Паабо дослідив послідовність геному неандертальця.

Також учений зробив сенсаційне відкриття вимерлого гомініна ("Денисівської людини"), використавши дані генома, отримані зі зразка маленької кістки пальця.

Уламок кістки віком 400 тисяч років знайшли у 2008 році в Денисовій печері на півдні Сибіру. Кістка містила надзвичайно добре збережену ДНК, яку команда Паабо секвенувала. Результати викликали сенсацію: послідовність ДНК була унікальною в порівнянні з усіма відомими послідовностями неандертальців і сучасних людей.

"Цей давній потік генів для сучасних людей має фізіологічне значення сьогодні. Наприклад, впливає на те, як наша імунна система реагує на інфекції", – кажуть у Нобелівському комітеті.

Коли Homo sapiens мігрував з Африки, принаймні дві вимерлі популяції гомінінів населяли Євразію: неандертальці жили на заході, а "Денисівські люди" населяли східні частини континенту.

При розселенні Homo sapiens за межі Африки та їхньої міграції на схід, вони схрещувалися і мали потомство не лише з неандертальцями, а й з "Денисівськими людьми".

"Відкриття Паабо створили нове розуміння нашої еволюційної історії", – кажуть у "Нобеля".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: