fbpx
Сьогодні
16:04 02 Жов 2022

Три європейські країни профінансують виробництво словацьких САУ для Збройних сил України

Країни Данія, Німеччина та Норвегія спільно вирішили зробити фінансовий внесок для словацького виробництва і передачі Україні самохідних артилерійських установок "Zuzana 2"

Про це повідомляє ЄП, посилаючись на заяву МЗС Данії.

У заяві зазначено, що на виготовлення САУ для ЗСУ країни пожертвують близько 92 млн євро.  З цієї суми на Данію припадає близько 30,9 млн євро.

"Цією пожертвою Данія ще раз допомагає надати важливе обладнання Україні. Війна в Україні, на жаль, буде затяжною.

Тому дуже важливо, щоб ми також підтримували боротьбу українців за свободу в довгостроковій перспективі", – заявив міністр оборони Данії Мортен Бьодсков.

Окрім того, у п'ятницю уряд Данії отримав підтримку парламенту на додатковий пакет пожертвувань Україні в розмірі 148 млн євро. Ці кошти допоможуть забезпечити постачання обладнання та озброєння для України.

"Багато країн уже надали великі суми, і загальна сума пожертвувань Данії на озброєння і військові потреби зараз становить майже 3,8 млрд данських крон.

Але необхідні більш довгострокові та постійні внески. Тому важливо, що сьогодні ми можемо представити нашу спільну угоду про фінансування великої кількості САУ "Zuzana-2", – сказав Бьодсков.

Агентство Reuters, посилаючись на інформацію Міністерства оборони Німеччини, повідомляє, що йдеться про 16 словацьких установок, а поставки почнуться в наступному році.

У серпні повідомлялося, що Словаччина передала 4 САУ Zuzana українським збройним силам і вони вже використовуються на фронті.

2 червня Україна і Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2.

Довідка

Zuzana 2 — це самохідна артилерійська установка 8×8 на базі попередньої версії Zuzana.

Машина оснащена 155-мм гаубицею з довжиною ствола у 52 калібри та максимальною дальністю стрільби 41 км. Маса самохідки 32 т.

Екіпаж складається з чотирьох осіб.

Автоматична система заряджання дозволяє здійснювати 6 пострілів за хвилину або 16 пострілів за 3 хвилини.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: